Hoćete da vam kažem šta je to fudbal?
EPA

Svedoci smo mnogih događaja u svetu fudbala, ali kao da to ne umemo dovoljno da cenimo. Kada biste zastali na trenutak i razmislili, koliko puta ste čuli od nekog starije poznavaoca priču o "onom fudbaleru koji je pravio dar-mar". Od oca, dede, komšije, poznanika? Sigurno da jeste, možda i više puta od vama bliskih ljudi, naročito onih koji toliko uživaju da vam pričaju te priče, da su vam ih do sada ispričali bar 20 puta, ali opet vam nateraju osmeh na lice koliko se u to užive. Doslovno im vidite suze u očima.

Imam vašu pažnju? Odlično. E sada, pokušajte da promenite uloge i razmislte o sledećem. Kada dođe vreme da vi posle nekog vremena prepričavate unuku, sinu, komšiji... neku priču, koju priču ćete mu pričati? Sigurno da imate neku koja i vama natera suze na oči.

Hoćete da vam kažem šta je to fudbal?

EPA

 

Možda o Kristijanu Ronaldu ili Lionelu Mesiju? Ma koliko ih neko voleo ili mrzeo, treba da nam bude drago što živimo u njihovoj fudbalskoj eri. Mnogi nisu dočekali da ih vide, mnogi će tek kasnije doći na ovaj svet i moći da gleda njihove poteze samo na snimcima. Mi živimo u njihovom vremenu, u našem vremenu. Samo... kao da to ne umemo dovoljno da cenimo.

Možda ćete pričati priču o trojci Miloša Teodosića protiv Španije? Možda o Zvezdinoj utakmici protiv Salcburga ili Krasnodara? Možda o Partizanovoj penal seriji u Njukaslu ili Briselu? O Đokovićevoj pobedi na Vimbldonu protiv Federera 2019. godine? O nekom drugom Noletovom poduhvatu? O vaterpolistima?

Ja ću se odlučiti na nešto drugačije. Pričaću priču o tome šta je to fudbal.

Znate li vi šta je fudbal? 

Možda ono kada 11 igrača sa jedne i 11 igrača sa druge strane igra na travnatom terenu? Možda "ono kada Sanderlend vodi protiv Lidsa do 77. minuta sa 2:0, a onda im ovim strpaju tri komada" što bi rekao Miloš Samolov u kultnom filmu "Kad porastem biću kengur"? Šta je fudbal?

Za mene, fudbal ima ime i prezime i zove se - Kristijan Eriksen!

Hoćete da vam kažem šta je to fudbal?

EPA

 

Fudbal je život, a opet kada se nađete na onoj drugoj strani, šta je onda? Onda više nije fudbal, tada je Kristijan Eriksen. Kada volite nešto, kada to zdušno pratite osetite kao da ste deo svega, tog sveta koji fudbaleri vode, tog "imaginarnog sveta" koji zapravo nije ni blizu imaginaran, ali deluje vam nedostižno, daleko. Sa druge strane, ne shvatate koliko ste važan deo svega toga, jer fudbal zaista ne bi bio to što jeste da nije ljudi koji "ga žive".

Tog 12. juna 2021. godine, tada sam shvatio šta je fudbal. Onog trenutka kada je tokom jedne obične, utakmice dveju skandinavskih zemalja na Evropskom prvenstvu, Kristijan Eriksen pao na teren. Delić sekunde je dovoljan da zastanemo i zapitamo se o svemu. Šta, zašto, kako? Delić sekunde. I više nema nazad. Kako se osetio svako ko je gledao utakmicu Danske i Finske? Loše, zar ne? Ja sam se osetio kao da je fudbal tog trenutka, u tom 43. minutu - umro, a onda na veliku sreću, oživeo.

Oživeo. Zajedno sa Kristijanom Eriksenom.

Hoćete da vam kažem šta je to fudbal?

EPA

 

Bilo je bitno da je živ, da će moći da nastavi sa svojim životom, da neće snositi posledice, ali... priča nije kompletna. Nešto joj nedostaje, zar ne? 

Kristijan Eriksen 31. januara 2022. godine, nešto više od šest meseci nakon kliničke smrti, potpisuje ugovor sa engleskim Brenfordom i vraća se u Premijer ligu. Oporavak nije bio lak, kako i da bude. Treba ozbiljno skupiti hrabrost pa uopšte obusti kopačke i kročiti na teren posle svega, ali to je fudbal, čuj mene, Kristijan Eriksen. Dobroćudni Danac vratio se i u reprezentaciju i na prvom meču postigao gol Holandiji, a onda na prepunom stadionu u Kopenhagenu i protiv Srbije. Možda je sudbina baš tako htela, da taj gol dođe baš protiv "orlova"...

 

 

Samo četiri dana kasnije Eriksen je na "Stamford Bridžu" pogodio protiv šampiona Evrope, Čelsija i samo se osmehnuo. Posle svega, osmeh je bio i više nego dovoljan i on je sve opisao. Sve. Suze njegove supruge, suze kapitena Simona Kjaera, čitave Danske, Evrope, sveta. Jedan osmeh dobroćudnog plavušana bio je sasvim dovoljan. Dovoljan za priču o njemu, priču o fudbalu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading