GDE SE SAKRIO HARI POTER? Fudbalski "Hogvorts", dve tragične noći i 123 godine istorije! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!

 

Velika Britanija zaista jeste kolevka fudbala. Teško da iko može da isprati taj duh, istoriju staru više od 100 godina, ljubav prema fudbalu i taj neki ponos koji ide uz sve to.

Veliki broj klubova upravo sa Ostrva "lupio je šamar" starom dobrom fudbalu kada je odlučio da stadione iza čijih zidina se pisala istorija, iza zidova koji govore, sruši te iste zidove i sagradi nove, modernije (Arsenal, Totenhem, Vest Hem, prim. aut.).

Majstori, majstori, ko vas je zvao? - kaže čuvena pesma Aleksandra Sekulića.

No, ovde je reč o onom lepšem delu fudbala. Pričamo o stadionu koji ima istoriju dugu 123 godine, koji je "preživeo ratove", kiše, snegove, iza čijih zidova se prolila reka suza, bujica emocija, sigurno i litre krvi. Stadiona na čijim tribinama su ugašeni ljudski životi. Pričamo o čuvenom "Ajbroksu".

"Ajbroks" je stadion Rendžersa, najtrofejnijeg škotskog kluba sa istorijom dugom tačno 150 godina. Svečano je otvoren 30. decembra 1899. i posle nekoliko renoviranja sada ima kapacitet od 50,817 mesta. To ga čini trećim u Škotskoj iza Seltik parka i Hemden parka.

Zaista, mora se priznati da je jedinstven. Građevina koja podseća na zamak, više nego na stadion ostavlja bez teksta svakim novim pogledom.

Dve tragedije i mnogo žrtava

"Ajbroks" je poznat i po ne tako lepim dešavanjima. Dve velike tragedije odnele su veliki broj života. Prva se dogodila 5. aprila 1902. na utakmici između reprezentacija Škotske i Engleske kada se usled pljuskova jedan deo krova srušio i odneo 25 života dok je više od 500 povređeno.

GDE SE SAKRIO HARI POTER? Fudbalski

Foto: Alo!

Kapija sećanja na žrtve tragedija

Mnogo je gore bilo 2. januara 1971. nakon "Old Firma" protiv Seltika kada je nakon izlaska sa stadiona nastao stampedo i opšti haos koji se završio sa čak 66 žrtava i više od 200 povređenih.

Kada sam se spremao na put za Glazgov pitao sam poznanike iz Škotske kako bi ga opisali i izdvojio bih jednu rečenicu u koju je stalo sve.

- Ako možeš da zamisliš Hogvorts, samo u fudbalskom smislu, to ti je "Ajbroks".

Zaista, škotski 123-godišnjak neodoljivo podseća na čuveni dvorac iz kultnog filma "Hari Poter". Sigurno da ću od sada na svaki pomen "Ajbroksa" prvo pomisliti na ovu priču.

GDE SE SAKRIO HARI POTER? Fudbalski

Foto: Alo!

 

Kada je dan utakmice, isped stadiona se bukvalno u vazduhu može osetiti emocija. Škoti, kao i većina navijača na svetu "žive fudbal" i nekako taj njihov duh čini da se "Ajbroks" oboji u plavo. Njegova akustičnost dodatno učini da doživljaj bude potpun. Još kad Škoti krenu sa pesmom, to je zaista nešto što se teško može rečima opisati.

Mnogi ne vole kišu, ali baš ona učini da čitav ambijent izgleda moćnije. 

Nekako je "Ajbroks" pravi Škotlanđanin, star i sa dugom istorijom iza sebe, a opet ponosan i pun života. Možda mu nedostaju kilt i gajde, ali da ne preterujemo.

Alkohola nema, ali su zato tu pite

GDE SE SAKRIO HARI POTER? Fudbalski

Foto: Alo!

 

Kao i na gotovo svim škotskim stadionima, ni na "Ajbroksu" se ne služi alkohol. Oko velelepnog zdanja može se pronaći dobar pab sa raznim vrstama viskija i piva, ali na stadionu svakako ne.

Za prave gurmane u ponudi je veliki broj pita, a domaćini preporučuju Škotsku pitu koja košta 2,8 funti, ili 390 dinara. Pored toga u ponudi su i razni sokovi, čajevi, ali i druge vrste pita i grickalica.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading