POLICAJCI IZ GLAZGOVA, DŽERARDOV AMANET I SEĆANJE NA "ONAJ" ZICER! Rendžers stiže na "Marakanu", a ovo je sve što bi trebalo da znate o Škotima!
EPA

 

Fudbaleri Crvene zvezde saznali su rivala u osmini finala Lige Evrope. Žreb je crveno-belima u istorijskom dvomeču dodelio škotskog šampiona, ekipu Rendžersa.

UEFA SPREMA DRASTIČNE MERE, OGROMAN PROBLEM ZA ZVEZDU U NAJAVI! Situacija u Ukrajini može ozbiljno da utiče na crveno-bele!

Tim iz Glazgova dočekaće crveno-bele 10. marta, da bi 17. došli na "Marakanu" i tada će se znati koji tim ide među osam najboljih. Duel dve ekipe ima prilično zanimljivu istoriju, tako da ćemo se malo pozabaviti predstavljanjem škotske ekipe.

Stepenica do titule 1991. godine, Naćo Novo i "onaj" zicer Burzanovića

POLICAJCI IZ GLAZGOVA, DŽERARDOV AMANET I SEĆANJE NA

EPA

 

Crvena zvezda i Rendžers sastali su se do sada četiri puta. Crveno-beli su do sada trijumfovali jednom uz dva remija i jednu pobedu škotskog tima. Upravo je taj jedini trijumf imao poseban značaj i zauvek će ostati upisan u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana.

Šampionska generacija, ona koja je ponela trofej Kupa šampiona u Bariju naišla je na Rendžers u drugoj rundi i uspela da bez mnogo problema prođe u narednu rundu.

Prvi meč odigran na "Marakani" 24. oktobra 1990. završen je pobedom od 3:0. Golove su postigli Robert Prosinečki i Darko Pančev, dok je Braun bio autor autogola. U revanšu nije bilo drame pa je posle 1:1 (gol postigao ponovo Pančev) Zvezda prošla dalje.

Na naredni susret čekalo se 17 godina. Tek 2017. sudbina je ponovo spojila škotski i srpski tim. Tada je za šampiona Srbije bilo gotovo nemoguće da dođe do grupne faze Lige šampiona. Ipak, te sezone, sreća je pogledala crveno-bele i pored mnogo jačih rivala dodelila im Rendžers.

Bila je to velika šansa za Zvezdu da se domogne grupne faze. Međutim, jedan gol je presudio. Postigao je rezervista Naćo Novo, Španac koji je u 90. minutu na "Ibroks" stadionu razgalio navijače, ali je nada crveno-belih živela.

Ipak, meč u Beogradu završen je bez golova (0:0) i Škoti su prošli dalje. Pamtiće se još dugo promašaj Igora Burzanovića na krcatoj "Marakani" na samom početku meča.

Bankrot, restart i Džerardov trenerski doktorat

POLICAJCI IZ GLAZGOVA, DŽERARDOV AMANET I SEĆANJE NA

EPA/ Martin Divisek

 

Rendžers je od poslednjeg susreta sa Zvezdom pa do danas doživeo, malo je reći, velike promene. Klub je posle ogromnih finansijskih dugova bio na rubu propasti. Kako bi se spasio toga, odlučio je da prihvati posledice te je izbačen u najniži rang takmičenja.

Tada je počela nova era popularnih "policajaca". Počeli su sve iz početka i uspeli da se iz godine u godinu polako vrate u najjači rang škotskog fudbala. Uspeli su za četiri godine ponovo da dobiju status prvoligaša, ali im je još toliko trebalo da postanu konkurent Seltiku.

Posle devet vezanih titula Seltika, novi trener Stiven Džerard doneo je dugo čekani trofej u vitrine "Ibroksa", vratio Rendžers na evropsku mapu i nakon toga otišao u Aston Vilu.

Klub je ostavio u amanet još jednoj legeni, Đovaniju van Bronhorstu koji je doveo "policajce" do velikog iznenađenja i eliminisao Borusiju iz Dortmunda, ali mu je Seltik preoteo prvo mesto u Škotskoj te sledi velika borba za odbranu trona.

Šta "zvezdaši" da očekuju, gde vreba opasnost?

POLICAJCI IZ GLAZGOVA, DŽERARDOV AMANET I SEĆANJE NA

Tanjug/Ap

 

Što se Rendžersa danas tiče to više nije ona ekipa iz prošle sezone koja je postavila neke nove domete sa Džerardom. Istina, jeste eliminsana Borusija iz Dortmunda, ali to ne treba da zavara, škotski tim nije baš toliko moćan, a još manje da je nepobediv.

Grupnu fazu Lige Evrope Rendžers je završio na drugom mestu iz Liona, a ispred Sparte iz Praga i Brondbija. Dugo se vodila borba između Škota i Čeha, ali su "policajci" na kraju prošli dalje.

Zanimljivo je i to da je Sparta, koja je nedavno ispala od Partizana, uspela da pobedi Rendžers sa 1:0 u septembru prošle godine u Pragu, da bi onda bila poražena u Škotskoj sa 2:0. 

POLICAJCI IZ GLAZGOVA, DŽERARDOV AMANET I SEĆANJE NA

EPA

 

Što se tiče škotske lige, Seltik je prvi, ispred Rendžersa i nedavno je uspeo da pobedi u velikom "Old firm" derbiju sa čak 3:0. Šta reći o Seltiku koji je u dva navrata poražen od Bodo Glimta. To bi, takođe, trebalo da raduje "zvezdaše".

Najbolji igrač ekipe iz Glazgova je Alfredo Moreloš koji je već godina unazad najveća uzdanica ekipe. Samo ove sezone postigao je 11 golova uz šest asistencija. Pored njega iskusni Džejms Tavernije upisao je dabl-dabl učinak jer već ima 11 golova i 14 asistencija ove sezone. Upravo je on bio dvostruki strelac protiv Dortmunda.

Dakle, da sumiramo. Zvezdu očekuje jako težak posao i jasno da je Rendžers favorit u ovom okršaju, ali daleko od toga da crveno-beli nemaju šta da traže protiv Škota.

Očekuje nas 120, a možda i 150 minuta velike borbe. Nema sumnje da će proleće u Beogradu i Glazgovu biti spektakularno.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading