Petar Vasiljević za "Alo" : Naravno da pratim Partizan!  (FOTO)
Alo!/Miloš Topalović

Ko bi rekao da je prošlo skoro 28 godina od spektakularnog gola s 30 metara kojim je tadašnji prvotimac Partizana Petar Vasiljević (51) srušio Crvenu zvezdu (3:1, 0:1) u finišu revanša polufinala Kupa SR Jugoslavije. Generacija Miloševića, Ćirića, pokojnog Čurovića... potom se okitila trofejom u dvomeču sa Spartakom, a osvojila je i titulu šampiona.

Pogodak koji je bacio u trans „grobare“ obeležio je karijeru kasnijeg štopera Osasune, Albasetea, Rot Vajsa iz Alena i Obilića. Kad je okačio kopačke o klin, ostao je u fudbalu kroz mnoge funkcije, uglavnom u Osasuni, a u međuvremenu se s porodicom preselio iz Pamplone u Madrid, gde ima menadžersku agenciju.

- Za menadžerski posao, kojem sam se posvetio pre nekoliko godina, bolje je biti u epicentru dešavanja. Nije slučajno ni što smo se sreli u Antaliji tokom zime, jer u Turskoj boravi ogroman broj klubova. To je najveća moguća berza i sklopi se mnogo poslova.

Sin u Fuenlabradi

- Nisam jedini u svetu fudbala. Stariji sin, koji ima 26 godina, radi kao kondicioni trener u mlađim kategorijama Fuenlabrade. Drago mi je da sam na njega preneo ljubav prema fudbalu.

Konkretno?

- Našao sam se sa Miodragom Božovićem, trenerom Arsenala iz Tule. Zanimljivo, bio je akter, ali kao član Crvene zvezde, utakmice u kupu koju ste spomenuli. Kod njega igra moj fudbaler Goran Čaušić. Nedavno sam u Osijek odveo španskog fudbalera jer sam sa tamošnjim trenerom Nenadom Bjelicom veliki prijatelj još od vremena dok smo igrali u Albaseteu.

Petar Vasiljević za

EPA

 

 

Zar se transferi ne obavljaju uz pomoć savremenih sredstava komunikacije?

- U osnovi da, ali ne i kada su Rusi u pitanju. Oni vole direktan kontakt, pregovori se vode uživo, za stolom. To je njihov princip i mora da se ispoštuje, pa sam bio prinuđen da krenem put Antalije.

Pratite li zbivanja u srpskom fudbalu?

- Naravno, ništa ne propuštam. Jednom partizanovac uvek partizanovac,

ali pratim i ostale klubove jer na svakom koraku ima talentovanih fudbalera.

Zašto menadžer?

- Prirodno je bilo da ostanem u fudbalu, a posle uloga trenera mlađih kategorija, skauta, tehničkog sekretara, sportskog direktora i trenera, menadžer je prirodan sled jer sam upoznao mnogo ljudi. Ali, odluku nisam doneo preko noći. Godinu dana sam pauzirao i razmišljao šta i kako dalje i od 2018. sam u ovom biznisu.

Nekada je bilo puno više naših fudbalera u Španiji?

- Mentalitet i tehničke predispozicije naših igrača, nekada i cena, odgovarali su španskom tržištu u jakoj konkurenciji igrača iz Latinske Amerike. U Osasuni su pre Brašanca bili Spasić, Marković, Stevanović, Vidaković, Milošević, Lekić, moja malenkost. Sada su cene čak i naših talenata, koji se ni u Srbiji nisu dokazali, otišle visoko.

Petar Vasiljević za

EPA

 

 

Puno toga se promenilo u svetu fudbala?

- Naročito u organizacionoj strukturi klubova i podeli novca od TV prava. Ogroman deo tog kolača ide najslavnijima, a ostali dobijaju mrvice i dok se to ne promeni neće biti pomaka.

Rastanak s Osasunom

Vasiljević je devet godina bio u Osasuni.

- Svojevremeno je predsednik doveo poznatog trenera Kaparosa, iako nisam bio za to rešenje. Nije mu nije išlo, pa sam morao iz fotelje na klupu. Nezgodan period bez novca za pojačanja, ali i to sam pregrmeo. Lepe uspomene vežu me za grad i klub, ali je rastanak bio neminovan. Drago mi je da se Osasuna stabilizovala u La Ligi zahvaljujući i meni, jer sam doveo golgetera Budimira.

Kresanje budžeta postalo je uobičajena pojava?

- Korona je samo produbila finansijsku krizu s kojom se suočavaju klubovi. Najteže je onima koji se oslanjaju na sopstvene resurse. Svi krešu budžete i do 50 odsto, mnogi jedva preživljavaju. Verujte mi,

nikad nije bilo teže raditi u fudbalu, posebno klubovima iz manjih gradova koji nemaju pomoć sa strane, već žive od prodaje igrača. Primera radi, Osasuna je preživela od novca koji je dobila za Raula Garsiju, Aspilikuetu, Naća Monreala, Havija Martineza... S druge strane, benefit je što muka primorava klubove da veću pažnju posvete radu s mlađim kategorijama.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading