VAR JE KAO KASKO ZA KOLA! Najbolji srpski sudija objasnio kako funkcioniše "novi pomoćnik"
Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Prethodna godina ostaće upisana u istoriji srpskog fudbala. Pored uspeha reprezentacije koja se domogla SP, pozitivna stvar je i uvođenje VAR tehnologije (Video assistant referee) na stadione Superlige, sa ciljem smanjivanja sudijskih grešaka kojih će uvek biti. O tome kako su se srpski arbitri prilagodili na “novog pomoćnika” u Kući fudbala u Staroj Pazovi otkrili su predsednik sudijske komisije FSS Dejan Filipović i najbolji srpski arbitar Srđan Jovanović, koji sudi i mečeve Lige šampiona i Lige Evrope.

- Arbitri u najvišem rangu našeg fudbala imaju od pet do šest treninga nedeljno, što je veoma naporno ako se zna da oni nisu profesionalci i da pored sudijskog, imaju još neko zanimanje. Smatram da zbog toga VAR predstavlja pun pogodak za naš fudbal, jer je od velike pomoći - istakao je Filipović

On je objasnio kako nova tehnologija funkcioniše na našim terenima.

- Mi zbog infrastrukture stadiona nemamo mogućnost da instaliramo 30 kamera, kao što je slučaj na utakmicama LŠ i LE. Međutim, svaki naš prvoligaški teren pokriven je sa sedam kamera, izuzev stadiona večitih koji imaju mogućnost za postavljanje 15. Smatram da i sa navedenim uslovima obavljamo fenomenalan posao, a u budućnosti se nadam da ćemo imati na svakoj terenu od 13-15 kamera – dodao je Filipović.

Kvalitet, ne kvantitet

Obradović je pojasnio razliku u suđenju domaćih i utakmica Lige šampiona uz pomoć VAR-a. - Velika je razlika, ali je zbog broja kamera koji je dosta veći na međunarodnim utakmicama (30) u odnosu na domaće takmičenje (7), već zbog samog kvaliteta istih. U Ligi šampiona imate kamere sa usporenim snimkom, kao i dosta bolju rezoluciju, pa je tako sudijama u sobi mnogo lakše da vide neke sitnice koje je nemoguće uočiti u našem takmičenju.

Srđan Jovanović izneo je još neke podatke.

- U Kući fudbala u Staroj Pazovi postoje četiri VAR sobe, gde možemo istovremeno da radimo četiri utakmice. Na svakom superligaškom stadionu ima instaliran računar koji prima signal iz FSS. Ukoliko se dogodi neka sporna situacija na utakmici, arbitri u VAR sobi kontaktiraju kolegu na terenu, koji dođe do uređaja i pogledaju pomenuti detalj. Isti princip je bio na prethodnom Evropskom prvenstvu,  koje se igralo u 11 zemalja ali VAR centar je bio stacioniran u Nionu.

Najbolji srpski sudija smatra da će grešaka biti i pored uvoženja novih tehnologija, ali daleko manje.

- Polemike će uvek biti, sa VAR-om i bez, pošto on nije uveden da bi doveo suđenje do perfekcije, jer je to nemoguće. Međutim nama je mnogo olakšalo, ja se prvenstveno komfornije osećam sa znanjem da imam tu mogućnost da je neko iza mene ko može da me ispravi. Mi sudije zato često kažemo da je VAR kao kasko osiguranje za kola – objasnio je Obradović.

Bolje sačekati nego napraviti kobnu grešku

Viđali smo često da zbog korišćenja VAR-a prekidi nekada potraju , a Obradović je pojasnio zbog čega je važno imati razumevanje za takve situacije.

- U protokolu piše da je najvažnije imati ispravnu odluku nego vreme za koje će se ona doneti. Svaka fudbalska utakmica se intenzivno igra između 50 i 60 minuta, tako da ta tri minuta čekanja ustvari ne uzimaju mnogo, a donose mnogo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading