VITEZOVI, JASTREBOVI, TENKOVI... Da li znate zašto našu reprezentaciju zovemo "orlovi"?
Foto: Shutterstock

 

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Kataru koje se igra 2022. godine. Selekcija Dragana Stojkovića Piksija predstavljaće našu zemlju na velikoj fudbalskoj smotri na jesen od 21. novembra do 21. decembra.

"Orlovi" su učinili ponosnom čitavu naciju, a svi se nadaju da će i u Kataru opravdati očekivanja i ostvariti do sada najveći uspeh od osamostaljenja naše države.

OSVOJIO SVETSKO PRVENSTVO SA SRBIJOM, A ONDA JE IZDAO! Gde je nestao junak "orlića" i čovek oko koga su ratovali Zvezda i Partizan! (VIDEO)

Međutim, ovog puta to nije glavna tema, već upravo taj nadimak koji krasi naše fudbalere.

Da li znate zašto ih zovemo "orlovi"?

Foto: Shutterstock

 

Mnogi bi odmah pomislili da je taj nadimak nastao 2006. godine kada je Srbija proglasila nezavisnost te da je od dvoglavog orla sa državnog grba odmah iskorišćen i nadimak, ali istina je malo drugačija.

Nadimak "orlovi" zapravo je star čak 86 godina. Prvi put naša reprezentacija tako je od milošte nazvana još 1935. i to baš na Svetog Trifuna 14. februara.

"Tenkovi", "Jastrebovi", Vitezovi"...

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Nešto ranije te godine list "Vreme" objavio je tekst pod nazivom "Kako bi trebalo krstiti naš nacionalni tim" i tada je čitava polemika krenula. Veliki broj čitalaca je predlagao nadimke.

PIKSIJU STIŽE ŠLEPER PARA! Zavrteće vam se u glavi od PREMIJE koju je dobio selektor Srbije!

"Plavi oblaci" "Jugoslovenski vitezovi, "Jugoslovenske delije" "Tići ždralovići" "Naše nade" "Jugoslovenski uskoci" "Plavi lavovi" "Jugoslovenski vukovi" "Zvezdana četa", "Plave furije" "Oganj" "Varnice" "Naši divovi" "Jasterbovi" "Tenkovi", a na kraju najviše predloga je stiglo za ime "Jugoslovenski orlovi". Čitalac koji se potpisao kao Vojin Mitrović predložio je nadimak "beli orlovi", pa je jasno da je taj predlog pobedio na izboru, a i bio je najprikladniji zbog orla na dresu.

Kada je počeo Prvi svetski rat, nadimak je nestao, a za vreme Jugoslavije reprezentacija je nosila nadimak "plavi", po boji dresa. Kasnije, "orlovi" su ponovo postali aktuelni kada je Srbija proglasila nezavisnost.

Beloglavi orao i orao krstaš - velika je razlika

Foto: Shutterstock

 

Kada je u pitanju orao sa našeg grba, mnogi ne prave razliku, tako da ćemo na vreme da vas spremimo za predstojeće Svetsko prvenstvo kako slučajno ne biste pomešali.

Dakle, na našem nacionalnom grbu nalazi se orao, ali orao krstaš kog mnogi mešaju sa orlom koji je nacionalni simbol Sjedinjenih Američkih Državama - beloglavim orlom.

U pitanju su dve potpuno različite vrste, tako da je što se Srbije tiče jedina opcija orao krstaš koji je pod zaštitom kako naše države, tako i Evropske unije.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari (1)

Loading
zox

19.11.2021 08:25

Zašto je teško reći BELI orlovi ono što jesmo?