EVO KAKO DO KATARA! Kakve su cene, šta je problem sa alkoholom i cigarama i šta čeka "orlove" u pustinji?
Foto: Shutterstock/Marko Metlaš

 

Katar, mala zalivska država na Bliskom istoku, biće prva arapska zemlja domaćin Mondijala na kome će učestvovati i Srbija. Zimski termin održavanja, kojim će se izbeći letnje vrućine u tom delu Azije, promeniće dosadašnju tradiciju. Bilo je dosta negativnih komentara, ali sve pada u zaborav, naročito ako se zna da se, po nas uspešne, kvalifikacije privode kraju. Fudbalski trener Srbin Zoran Stojanović stanovnik je prestonice Dohe i za Alo! prenosi najnovije utiske.

Definitivno će biti: „Dobro jutro, domaćine“?

- Jedva čekam da Srbija stigne u Katar, da zagrlim Piksija, Đorovića, Živkovića i kolegu trenera golmana Čumića kome sam odmah čestitao posle pobede nad Portugalom i obećao večeru u Dohi čim stignu. Ovde živi 1.200 naših ljudi koji su registrovani sa srpskim pasošem, a mislim da nas ima oko 1.800, i svi su sa oduševljenjem, zbog igre i rezultata, pratili meč u Lisabonu. Ugostićemo „orlove“ i naše navijače sa svih kontinenata kako dolikuje. Ne sumnjam da će pohrliti u Katar.

JAVIO SE MITAR Konačno objasnio kako je matirao golmana Portugalije i kakvu će štetu "orlovi" da prave u Kataru (VIDEO)

Imate i prijatelje u stručnom štabu „orlova“?

- Piksija lično znam još iz zvezdaških dana, kao i pomoćnike i veliki deo medicinske ekipe. Neizmerno mi je drago što je Piksi uspeo da vrati pobednički mentalitet reprezentaciji, kao i naciji veru u naše igrače. Lepo je što je i država stala iza projekta, „odlazak na SP u Katar“, jer je to najbolja prezentacija Srbije. Da ne pominjem koliko će se to pozitivno odraziti na status naših trenera i fudbalera u inostranstvu.

EVO KAKO DO KATARA! Kakve su cene, šta je problem sa alkoholom i cigarama i šta čeka

Foto: privatna arhiva

 

Znači slavio se uspeh u Lisabonu?

- Utakmica ispraćena uz puno emocija i u našoj kući. Vrištanje, skakanje, moja ogromna radost, ali i supruge Jelene, sina Stefana i njegove porodice. U poslednjim trenucima utakmice javio se predsednik mog kluba šeik Kalifa bin Tamir el Tani i s radošću mi čestitao pobedu i plasman naše reprezentacije na SP. Ovde smo svi ušli u svoje životne kolotečine, pogotovo mi koji smo duže u Dohi, pa nam je dobro došao uspeh Srbije da nas malo razmrda.

JAVIO SE MITAR Konačno objasnio kako je matirao golmana Portugalije i kakvu će štetu "orlovi" da prave u Kataru (VIDEO)

Prvi savet Piksiju i FSS-u?

- Reprezentacija će morati da dođe najmanje dve nedelje ranije da bi se igrači adaptirali na klimu bez obzira na to što se šampionat igra u neobičnom terminu kada nisu nesnosne vrućine. 

Od starta ih svi spominju?

- Leti je temperatura 50 stepeni i uglavnom se živi u zatvorenom prostoru. Zimi je prijatno. Preko dana je idealna temperatura, ali uveče je sveže pa je i na 18-20 stepeni hladno.

EVO KAKO DO KATARA! Kakve su cene, šta je problem sa alkoholom i cigarama i šta čeka

Foto: Shutterstock

 

U vreme SP očekuje se ta temperatura?

- Idealno vreme za fudbal. Gosti kažu da imaju osećaj kao da je sedam stepeni niža temperatura pa misle da ima 13-14 stepeni. U vreme odigravanja teniskog turnira u januaru je baš hladno i potrebna je topla jakna. Pogotovo uveče, jer stalno struji hladan vetar, brzo pada noć, oko 16 časova, i još brže se zemlja ohladi. Inače, zbog pomeranja sata u Srbiji sada je vremenska razlika takva da je u Dohi dva sata unapred.

Situacija sa koronavirusom?

- Ovde je 98 posto vakcinisanih sa dve doze. Katar je sve izvanredno regulisao i uvedena je aplikacija još u martu 2020. s kojom se ulazi u molove, bioskope, na stadione... U vreme Mondijala sve će biti obustavljeno. Neće raditi škole niti će se održavati druge sportske manifestacije. Sve je podređeno SP-u i bezbednosti svakog pojedinca.

DA LI STE ZNALI? Evo kako je Dragan Stojković Piksi dobio nadimak

Kako će naši navijači ući u Katar?

- Još se traži model za pojedinačne dolaske. Da li će to biti obavezna vakcinacija, plus kupljena karta sa kompletnim ličnim podacima i plaćen smeštaj koji će morati da se pokaže pri ulasku u zemlju... Još uvek se ne zna.

EVO KAKO DO KATARA! Kakve su cene, šta je problem sa alkoholom i cigarama i šta čeka

Foto: Shutterstock

 

Plasirala se i Hrvatska, možda će i Severna Makedonija?

- U Dohi nema puno Hrvata, ali zato ima Makedonaca, pa ćemo svim srcem i za njih navijati u baražu, kao i za Ruse, našu pravoslavnu braću.

Katar ima malo više od milion i po stanovnika?

- Od prethodnih domaćina samo je Urugvaj imao manji broj stanovnika, 1930. godine. Međutim, Katar je baš specifičan. Gostoprimljivi su, veoma bogata država u kojoj narod, a ima 2,8 miliona stanovnika, obožava fudbal. Ogromne količine nafte i zemnog gasa čine više od polovine bruto društvenog proizvoda, a sve je povezano sa enormnim ulaganjima pa i u infrastrukturu za Mondijal.

Na početku je bilo i skeptika?

- Donekle to i razumem, ali mi koji živimo u Dohi nijednog momenta nismo sumnjali u namere i realizaciju projekta Katar 2022.  Stadioni su nikli kao pečurke, izgrađeno je na desetine novih hotela, metro je proradio prošle godine i sa njim se za 50 minuta stiže do sedam od osam stadiona.

EVO KAKO DO KATARA! Kakve su cene, šta je problem sa alkoholom i cigarama i šta čeka

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Biće i cuge uz problem za pušače

Neki navijači preteruju, ali ima i onih koji umereno piju(ckaju).

- U Kataru je alkohol dostupan samo u specijalnim prodavnicama. Ima svega, viskija, piva, votke, vina... Tako da to nije problem. U vreme SP-a organizovaće se fan-zone gde će biti dozvoljen alkohol, a van njih strogo zabranjen. Većina Srba u Dohi je prestala da puši zbog ograničenja, ali i cene paklice koja je od 4,5 evra pa naviše.

 

Sa Lukom slavim Mitra

Vaš mlađi sin Luka sjajno je igrao u MLS ligi u dresu Čikaga?

 - Da, a počeo je u Partizanu. Baš smo evocirali uspomene jer su on i sjajni Mitrović igrali u mlađim kategorijama crno-belih. Oduševljeni smo njegovim razvojem i partijama koje pruža - ne kriju oduševljenje Stojanovići.

 

Ambasador Pozderac u akciji

Očekuje li se i postavljanje zastave Srbije na jarbol?

- Na šetalištu Korniš, uz samu obalu, svaki put kad se neka reprezentacija zvanično plasira postavi se zastava te zemlje i stajaće do završetka SP 18. 12. 2022. Zastave podižu ambasadori, pa će tako i Jasminko Pozderac, koji je naš ambasador u Kataru od 2015, (do tada Srbija nije imala ambasadu u Kataru već je na nerezidencijalnoj osnovi tu državu pokrivala preko ambasade u Kuvajtu) morati u akciju. Neće mu biti teško pošto je bivši direktor Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta - napominje Stojanović.

EVO KAKO DO KATARA! Kakve su cene, šta je problem sa alkoholom i cigarama i šta čeka

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Gorivo 50 centi po litru

Srbe, koji nameravaju da dođu na SP, poslovično najviše interesuju cene.

- Za 1 evro dobijete 4,30, a za 1 dolar 3,64 lokalnih rijala. Cena karte za metro je dva rijala, minimalna cena taksija je osam, domaća kafa, espreso i kapućino su oko 20, koka-kola i pepsi 16, pivo 0,33 je 10-15 rijala... Ovo su cene po kafićima i hotelima.

U restorani brze hrane poput „Mekdonaldsa“ obrok je  7-10 evra, pica  15-20, obrok u hotelu od 35-60 evra.

Rentiranje auta je od 12-50 evra po danu, dok na mesečnom nivou može da se iznajmi za 300-1000 evra. Gorivo je 50 centi za litar benzina i dizela.

Cene smeštaja (dvokrevetna soba) kreće se od 80 (noćenje s doručkom u hotelima sa 2, 3 i 4 zvezdice pa do 1.000-2.000 evra u najluksuznijim hotelima. Napominjem, ovo su aktuelne cene koje će sigurno biti veće za vreme Mondijala - naglašava Stojanović.

 

Mundijal sutra može da počne

Stadioni za Katar 2022. oduzimaju dah.

- Izgrađeno je sedam, a jedan je renoviran. Pet je već bilo u upotrebi. Igralo se SP klubova, finale Emir kupa... Ostaje još da se oko Lusail stadiona naprave prilazi. Svi stadioni su ultramoderni, otvorenog krova, ali sa klimom. U letnjem periodu, kada su temperature 40-50 stepeni, unutar objekta temperatura je 26-28 stepeni, dok je na terenu prilično hladno. Od 30. 11. do 18. 12. 2021. igra se Arapski kup, učestvuje 16 reprezentacija, i to će biti generalna proba za SP 2022.

Ovog momenta spremni su 100 posto organizacijski. Ostalo je da se urade delovi oko putne mreže da bi navijači što lakše stizali od stadiona do stadiona.

 

Dobili 30 kilometara plaže

Ukupna površina zemlje u Kataru porasla je na 7.100 hektara do 1995. sa 130 hektara sredinom 20. veka. Meliorizacija uz obalu dodala je 400 hektara zemlje i 30 kilometara obale.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading