ČVRSTA RUKA! Ćavijeva revolucija, isplivalo 10 novih rigoroznih pravila koje je uveo igračima Barselone
Tanjug/Ap

Novi vetrovi u Barseloni - novi šef struke Ćavi uvodi stroge mere, koje su proteklih godina potpuno bile relaksirane na Nou Kampu.

- Kad smo imali pravila i disciplinu, stvari su išle dobro, a sad kad nemamo ni jedno, ni drugo, stvari su krenule u lošem smeru - rekao je nekadašnji kapiten katalonskog kluba na promociji.

Ugledni madridski sportski dnevnik AS tvrdi da je Ćavi za početak uveo 10 striktih pravila, koje se tiču same svlačionice:

1. Igrači moraju da se pojave sat i po pre treninga

Do sada je u Barseloni bilo dozvoljeno određeno odstupanje oko toga kada su igrači morali da se pojave u svlačionici, s obzirom da je trening počinjao u 11 časova, a od danas svi igrači moraju da budu tu najmanje 90 minuta pre početka. Cilj je da svi imaju dovoljno vremena da se pripreme za treninge, da mirno doručkuju i budu maksimalno spremni. Takođe, to vreme mogu da iskoriste za pojedinačne razgovore, koje se tiču aspekata rada. Dakle, svaki igrač će morati da se pojavi u klubu do 9.30, a kontrolu će vršiti delegat Karles Naval.

2. Stručni štab u klubu dva sata pre početka treninga

Ćavi će biti taj koji će davati lični primer, pa će njegovi pomoćnici i ostali članovi stručnog štaba morati da se pojave 120 minuta pre treniga, sa ciljem da bi svaki igrač imao sve spremljeno onog trenutka kada se pojavi u svlačionici.

3. Svi igrači jedu u klupskom restoranu, po instrukcijama nutricionista

Lični izbor ishrane više neće biti opcija na Nou Kampu. Svi igrači prvog tima Barselone od danas moraju da ručaju u klupskom restoranu, po parametrima nutricionista iz kluba. Pravilna ishrana može da spreči povrede i poboljša fizičku pripremu svakog igrača.

4. Uvode se novčane kazne

Otkako je otišao Luis Enrike, nestale su i sankcije u svlačionici za manje ili više ozbiljne, odnosno one najozbiljnije greške koje naprave igrači. Profesionalni fudbaleri moraju da znaju šta su njihova pravila i ukoliko ih ne poštuju, biće finansijski sankcionisani. Istina je da ovakav način upravljanja može da funkcioniše samo u idealnom scenariju, dok je u stvarnom životu to nešto komplikovanije izvesti. Ćavi je igrao u Rajardovom vremenu, kada je svlačionica živela u potpunoj relaksaciji, ali i onda kada je tu bio Gvardiola, koji je imao strog kodeks ponašanja, što je brzo urodilo plodom.

5. Rastuće kazne

Kazne koje će se primenjivati u svlačionici imaće svoj eksponencijalni rast. To znači da će onda kada bude zakasnio na trening igrač prvo biti kažnjen sa 100 evra, drugi put bi platio 200, a treći put 400 i tako u nedogled. Neki igrači su u vreme Luisa Enrikea dostizali i sumu od 6.000 evra kazne za ovakve postupke.

6. Nema ostajanja do kasno 48 sati pre meča

Kada se ekipa nalazi na 48 sati od utakmice, svim igračima biće zabranjeno da ostaju budni posle ponoći. Smatra se da igrač mora biti svestan meča i apsolutno koncentrisan i motivisan da na nju dođe u najboljem mogućem redu. Jedan od uslova o kojima se ne može pregovarati jeste da igrač mora da vodi uredan život, a to se posebno odnosi na period pre samih mečeva.

7. Meritokratija

Jedno od Ćavijevih pravila biće meritokratija, poznata kao vođstvo zasnovano na zaslugama, talentu, veštini, inteligenciji... U smislu Barsine svlačionice ona će predstavljati jedini put do uspeha, što znači da će samo oni koji najbolje treniraju i izvršavaju svoje obaveze biti u konkurenciji za startnih 11. Ostali će biti na klupi za rezerve ili ih neće biti ni u konkurenciji za tim.

8. Kontrola vansportskih aktivnosti

Fudbaleri mogu imati i druge aktivnost koje nisu isključivo vezani za fudbal, ali ako na kraju utiču na njihov učinak u klubu, moraće da budu pod nadzorom kluba. To se odnosi na duga i višesatna putovanja, koja neće moći da budu ostvarena bez izričitog odobrenja trenera. Tokom sezone ne mogu se obavljati privatna putovanja od nekoliko sati leta avionom.

9. Nema rizičnih aktivnosti

Barsini igrači više neće moći da budu viđeni kako surfuju ili voze električni bicikl. Ovakva vrsta prakse biće sakncionisana i vodiće se kao ozbiljan prekršaj. Ako se to dogodi, igrač će imati posla sa pravnom službom, jer će se to smatrati jasnim kršenjem ugovora.

10. Lični primer

Članovi ekipe su osnovni deo kluba i oni prvi moraju da daju lični primer. Mora se pokazati empatija prema navijačima i zabranjeni su osuđujući stavovi. Tokom boravka u klubu igrači se moraju pridržavati kodeksa ponašanja i podržavati Barselonu u svakom trenutku.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading