ZVEZDA JE "MOTOR" NAŠEG FUDBALA Zna se tačno u bod koliko je koji klub doprineo Srbiji na UEFA rang listi
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Dva mesta u kvalifikacija za Ligu šampiona od sezone 2023/24 su i dalje dostižna opcija za Srbiju, ali pre svega zahvaljujući Crvenoj zvezdi i skoro dvostruko manje Partizanu, koji "kašljuca" u Evropi sezonama unazad. Zvezda je u poslednjih pet sezona, koje se računaju za koeficijent na rang listu UEFA, sakupila više nego svi ostali srpski klubovi zajedno, a to pre svega zahvaljujući tome što će petu godinu uzastopno igrati u grupnoj fazi u Evropi. Zvezda je u poslednjih pet sezona sakupila 56 bodova.

Jedini koji je uspeo donekle da je isprati jeste Partizan, koji je sakupio 31,5 bodova, dok su svi ostali daleko ispod sa mizernim brojkama. Vojvodina ima 7, od čega je 5,5 iz sezone 16/17, koja se briše ove sezone. Od ostalih, tu su Čukarički sa 4,5, Radnički iz Niša sa 3, a Spartak i TSC su doneli 2,5.

Srbija ove godine vodi veliku bitku kada je u pitanju nacionalni koeficijent, a pošto se trenutno nalazi na 12. mestu, ima dobre izglede da do kraja sezone bude među 15 zemalja i da u sezoni 2023/24 ima dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Da bi Srbija i dalje ostala u igri i sa realnim šansama da na kraju sezone završi među 15 najboljih ekipa, neophodno je da i Partizan zaigra u grupnoj fazi Lige konferencija, gde će moći da skupi dodatne bodove za koeficijent. 

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Komentari (0)

Loading