PANIKA, KRAH Da li se Barselona gasi zbog duga od 1,35 milijardi evra?
EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Odlazak Lionela Mesija posle 21 godinu iz Barselone ništa nije rešio, ponajmanje dugove kluba.

Tugaljivim rečima javnosti se obratio predsednik Katalonaca Đoan Laporta.

Sazvao sam ovu konferenciju kako bih stavio više stvari u kontekst i kako bih objasnio na šta smo naišli kad smo preuzeli klub. Prva stvar koju smo morali da napravimo je da podignemo kredit od 80 miliona evra, jer da nismo, ne bismo mogli da isplatimo plate. Takođe smo videli da moramo da napravimo hitne popravke na Kamp Nou. Da nismo, gledaocima na stadionu bili bi ugroženi životi. To nas je koštalo 1,8 miliona. Zahvaljujući brzini naše reakcije navijači su mogli da dođu na utakmicu u nedelju.

Usledio je udar na prošlu vlast u klubu.

- Politika plata prethodne uprave je kriva, stručnjaci je nazivaju obrnutom piramidom. Veterani imaju duge ugovore, a mladi igrači imaju kratke, zbog čega je jako teško dogovoriti nove ugovore. Kovid nas je oštetio za 91 milion. Kompletni iznos plata vrede 103% ukupnog prihoda kluba. Previše novca je isplaćivano posrednicima. Prethodna uprava angažovala je nekoga da otkriva talente u Južnoj Americi. On je to naplatio osam miliona, što je previše.

Žalopojka tu nije stala.

- Barsa ima negativnu neto vrednost od 451 milion evra. Plate za sportiste i ljude koji rade s njima stoje nas 617 miliona evra godišnje, što je 25-30% više nego što plaćaju naši konkurenti. Primer, Real na plate troši 342 miliona. Uzeli smo kredit od 550 miliona uz kamatu od 1,1% kako bismo restruktuirali klub. Prethodna je uprava napustila Kamp Nou znajući da klubu prete brojne opasnosti. Trenutni dug iznosi milijardu i 350 miliona evra! Ekonomska situacija je vrlo zabrinjavajuća, a finansijska situacija je dramatična.

Navodi jedan konkretan primer.

Sportska politika je bila katastrofalna pod prethodnim vođstvom. Dobili su 222 miliona za Nejmara i potrošili ih neproporcionalno, brzinom svetlosti. I sad smo u situaciji gde imamo plate koje idu u nebesa. Klub će vratiti svoju finansijsku moć, ali to će potrajati. Moramo restruktuirati sve, celu ekipu. Imam samopouzdanja, posebno kad sam video kako je ekipa juče odigrala. Uveren sam da smo doneli odluke koje su morale biti donesene. Što se tiče Lea, bila je to žalosna, ali nužna odluka. Ako budemo složni, nova era će biti vrlo uspešna. Igrači su motivisani. Poručili su mi da će se boriti do zadnje kapi krvi da učine ovu eru uspešnom. Ekonomska situacija u klubu će, verujem, za nekoliko godina postati zdrava.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading