DVA MESTA U LIGI ŠAMPIONA? Evo gde se nalazi Srbija na UEFA rang listi posle prethodne četiri utakmice
Foto: ALO/Marko Metlaš

Srbija krupnim koracima grabi ka dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2023/24 i povratku jednog mesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Pobeda, dva remija i poraz u prethodna četiri dana donela su Srbiji napredak na rang listi UEFA pre svega jer su naši direktni rivali beležili slabije rezultate. 

Srbija je dobila pola boda na osnovu rezulata iz prvih mečeva i čak smanjila zaostatak za Ukrajincima, ali i uvećala prednost u odnosu na Belgiju. Ono što je najvažnije, kada bi se u ovom trenutku napravio konačan presek, Srbija bi u sezoni 2023/2024. imala pet predstavnika u Evropi, od čega dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Način obračunavanja nacionalnog koeficijenta

Nacionalni koeficijent obračunava se sabiranjem svih osvojenih bodova klubova iz date države, pa deljenjem sa brojem učesnika iz nje. Položaj na tabeli određuje se na osnovu obračuna pet prethodnih sezona. Dati plasman kasnije određuje broj i status klubova (fazu u kojoj startuju) iz date države u evropskim kupovima. 

Od zemalja koje su ispod Srbije, a koje mogu da je ugroze, jedino su hrvatski klubovi osvojili više bodova (2.375). Ali, Hrvati posle ispadanja splitskog Hajduka imaju jednog predstavnika manje, što je izuzetno bitno. Takođe, preostala tri predstavnika nisu zabeležila pobede ove sedmice.

Belgija, prvi pratilac Srbije na UEFA rang-listi, do sada je osvojila 1.300 bod, Švajcarska 1.500, a Kipar 1.000. Podsećamo, Srbija ukupno ima 26.000 bodova i na 12. je mestu, a ispred nje su Ukrajina (28.800) i Austrija (29.150), koja drži 10. mesto. U leđa Srbiji gledaju Belgija (25.300), Hrvatska (23.525), Švajcarska (23.425) i Kipar (23.250).

Pred srpskim klubovima su revanš mečevi trećeg kola kvalifikacija za evropska takmičenja. Crvena zvezda će u utorak od 19.00 juriti pobedu i prolaz u Tiraspolju protiv Šerifa, dok ostali predstavnici u Ligi konferencija utakmice igraju u četvrtak. Čukarički gostuje Hamarbiju, a meč počinje u 18.45, dok će Partizan od 21.00 ugostiti ruski Soči, a Vojvodina će u istom terminu dočekati LASK. Bilo bi idealno da makar tri naša kluba prođu dalje, a i ako neko ispadne, da makar ne izgubi revanš, jer na kraju svaki bod može da bude presudan. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading