TERORISTIČKI NAPAD Eksplodirao autobus sa fudbalerima, među igračima ima poginulih
YouTube/ Printscreen

Pet igrača je poginulo kada je eksplozivna naprava eksplodirala u autobusu u kojem je bio arapski tim. Policaja je u petak saopštila da je eksplozivna naprava postavljena u autobus sa fudbalerima u primorskom gradu Kismaju u Somaliji i da je ubila najmanje pet igrača.

Kapetan Ahmed Farah rekao je za "Rojters", u telefonskom pozivu iz Kismajoa, da je potvrđeno ili da je 5 poginulo, a više od 12 ranjeno, a jedan broj igrača se i dalje vodi kao nestao. Nije odmah bilo jasno ko je izveo napad koji se dogodio večeras, piše Sputnik Arabic.

Kancelarija predsednika Muhameda Abdulaha Muhameda izrazila je saučešće putem svog naloga na Tviteru, optužujući pobunjenike Al-Šababa povezane sa Al Kaidom da su krivi za eksploziju.

"Al-Šabab", koji želi da sruši centralnu vlast i nametne strogo tumačenje islamskog zakona, često je izvodio napade oružjem i bombama u Somaliji. Sjedinjene Države su proteklih dana zadale dva uzastopna udara pokretu.

Sjedinjene Države povukle su većinu svojih snaga iz Somalije poslednjih dana mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa i premestile ih u susedne zemlje, gde somalijskim snagama pružaju savete i daljinsku pomoć u obračunu sa Al-Šababom, koji je povezan sa ekstremističkom organizacijom Al-Kaidom.

Somalija je godinama bila svedok krvavog sukoba između pokreta "Al-Šabab", koji usvaja ideologiju Al-Kaide, i snaga centralne vlade u Somaliji. "Al-Šabab" ima za cilj da kontroliše državu Afričkog roga i da njome upravlja u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog zakona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading