SELEKTOR NIJE IMAO DRUGI IZBOR Velike promene u mladoj reprezentaciji na startu priprema za tri važne utakmice
Foto: FSS

Mlada reprezentacija Srbije (U21) okupila se danas prvi put pod vođstvom selektora Zvonka Živkovića. "Orliće" očekuju provere protiv Rusije (SC FSS 6.jun – 18,00 TV Arena sport) i olimpijske selekcije Brazila (U23) (SC FSS 8.jun – 21,00 TV Arena sport), ali i test zatvorenog tipa (SC FSS 2.jun) protiv "A" reprezentacije koja 3. juna odlazi u Japan gde je očekuju utakmice sa Jamajkom i domaćom selekcijom.

U odnosu na prvi spisak, selektor Živković, zbog povreda, neće moći da računa na usluge Filipa Stevanovića i Svetozara Markovića, dok je Nemanja Jović priključen „A“ timu za mečeve u Japanu. Mladu reprezentaciju Srbije 3. septembra očekuje start u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope 2023. i  duel sa Ukrajinom, a u našoj grupi su još selekcije Francuske, Severne Makedonije, Jermenije i Farskih ostrva.

- Situacija je malo komplikovana. Imam na okupu grupu momaka koji su prošli kroz razne selekcije Srbije, trudio sam se da ispratim što više utakmica od kako sam na funkciji selektora i da se uverim u njihovu formu i trenutne mogućnosti. Imamo tri jako zahtevne provere i nadam se da ćemo za ovih osam dana uspeti da stvorimo realnu sliku o kapacitetima ove ekipe. Pozvao sam 26 igrača, javilo se 24. Stevanović i Marković iz Partizana su povređeni, ali su došli na okupljanje i javili se medicinskom timu. Nekoliko igrača je na spisku A tima za prijateljske utakmice u Japanu. Sa jedne strane, dobro je što veliki broj naših mladih igrača dobija šansu u najjačoj selekciji, ali sa druge strane postavlja se pitanje kako će se oni posle uklopiti i kako ćemo napraviti igru za start kvalifikacija i veoma tešku utakmicu protiv Ukrajine. Termini UEFA nam dozvoljavaju da se tek tada ponovo okupimo i da za tih par dana uspostavimo način igre koji bi kasnije trebalo da nam donese rezultat - rekao je selektor Živković.

O kvalitetima Rusije i Brazila.
- Uvek me raduju dueli protiv jakih protivnika, jer igračima u tom slučaju ne treba neka dodatna motivacija. To su testovi posle kojih možete da stvorite pravu sliku o svojim mogućnostima. Pozitivnu ili negativnu, svejedno. Ja se nadam da će biti pozitivna. Rezultat je uvek u prvom planu, ali ne treba zaboraviti da nas na prvo očekuje duel protiv A tima Srbije, koja nije u punom sastavu, ali je u svakom slučaju protivnik za najveći respekt. Posle toga igramo sa Rusijom, reprezentacijom našeg ranga za koju pretpostavljam da je takođe u formiranju i tu ćemo videti koliko zaista možemo. I na kraju, sledi poslastica protiv Brazila. Svi pominju da je to reprezentacija do 23 godine, ali podsetiću da je olimpijski turnir odložen za godinu dana i to je praktično selekcija igrača do 24 godine, plus tri starija igrača. Ako izuzmemo Nejmara i još par brazilskih vedeta, to je praktično najjači sastav njihove reprezentacije. Pravi ispit za naše momke da vide koliko mogu u duelu protiv vrhunskih asova svetskog fudbala. Neće nam biti lako, ali neće ni njima.

Nikola Štulić je najpre podvukao crtu ispod upravo završene sezone u kojoj njegov klub nije uspeo da osvoji trofej.
- Mislim da je moglo i moralo bolje. Imali smo finale kupa protiv Crvene zvezde, ali smo nažalost izgubili na penale. Oporavićemo se, to je sigurno. Uvek se iz ovakvih situacija izađe još jači. Smatram da smo i u prvenstvu morali ove sezone da se borimo za titulu. U principu, zadovoljan sam svojim igrama i minutažom, bilo je korektno. Mada, moram i tu da budem samokritičan. Nije da sam mogao, nego sam morao da budem još bolji.

Stigao je zaslužen poziv u mladu reprezentaciju Srbije.
- Značiće mi puno rad sa ovim momcima i sa selektorom Zvonkom Živkovićem. Jako mi je drago zbog poziva, srećan sam i spreman za saradnju i novo upoznavanje. Očekuju nas tri vrlo atraktivne utakmice, na svakoj možemo da vidimo gde smo trenutno i šta je to što bi trebalo da ispravimo da bi se naša igra podigla na viši nivo. Uvek je izazov igrati protiv starijih kolega iz A reprezentacije. Što se tiče Rusije, reč je o vrlo čvrstoj ekipi i biće to zanimljiva utakmica. A o Brazilcima ne treba trošiti reči, svo znamo kakvi su majstori sa loptom i biće nam privilegija i zadovoljstvo da odmerimo snage uoči njihovog puta u Tokio na završni turnir Olimpijskih igara.

Komentari (0)

Loading