ZANIMLJIV KLUB Upoznajte Šerif, Zvezdinog rivala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona
EPA

Crvena zvezda će se u utorak (21) sastati sa moldavskim Šerifom na stadionu "Rajko Mitić" u okviru prvog meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Šerif je borbu za plasman u elitno evropsko takmičenje započeo od prvog kola kvalifikacija. U prvoj rundi su ubedljivo eliminisali albanskog predstavnika Teutu, a tad su napadači Luvanor i Traore dali po dva gola, a jedan je postigao kolumbijski centarfor Frank Kastanjeda, da bi u narednom kolu bili bolji od jermenskog šampiona Alaškerta ukupnim rezultatom 4:1. U ovom dvomeču ekipa iz Tiraspolja je potvrdila ulogu favorita i zasluženo prošla dalje. Imao je Šerif pozitivan rezultat iz prvog meča, međutim, Alaškert je uspeo da izjednačni rezultat već u desetom minutu revanš susreta. Ubrzo posle ovog pogotka Šerif je izjednačio preko Dulanta, da bi Enrike ubrzo doneo prednost timu iz Tiraspolja, a konačan rezultat je postavio Sebastijen Til u 87. minutu sa bele tačke.

 
Šerif je osvojio čak 19 titula prvaka u prethodnih 30 godina. Deset puta su osvajali moldavski kup, a u sedam navrata moldavski superkup. U prethodnoj deceniji su devet puta bili šampioni, a njihov niz je uspeo da prekine samo Milsami 2015. godine. Prošle sezone su osvojili 99 bodova u domaćem prvenstvu i dominantno osvojili titulu. Ekipa iz Tiraspolja je postigla 116 golova, a ukupno primili samo sedam čime su uspeli da obore rekord moldavskog fudbala. Ono što je zanimljivo da su čak 93 pogotka dali iz "otvorene igre", samo 10 iz jedanaesteraca, a ostale golove iz kornera i prekida.
 
Četiri puta je Šerif u klupskoj istoriji igrao grupnu fazu Lige Evrope. U sva četiri učešća u Ligi Evrope nisu uspeli da izbore plasman u narednu rundu takmičenja. U sva četiri učešća u Ligi Evrope su ostavili pristojan utisak, iako nisu uspeli da se plasiraju nokaut fazu takmičenja, a poslednji put su učestvovali 2017. godine, kad im je malo nedostajalo da izbore prolaz u šesnaestinu finala.
 
Šerif se pretežno oslanja na strane fudbalere, što pokazuje i činjenica da su prošle sezone u timu imali čak 33 stranca. Trenutno imaju samo šest domaćih igrača i oni nisu nosioci igre. Trener tima iz Tiraspolja je ukrajinski stručnjak Jurij Vernidub koji je pre Šerifa čak osam godina bio strateg Zorje iz Luganska. Među stativama je standardan Grk Jorgos Atanasijadis koji je ovog leta došao iz atinskog AEK-a. U defanzivnoj liniji za Šerif nastupaju brazilski levi bek Kristijano, štoperski tandem čine Danilo Arboleda i Gustavo Dulanto, a mladi Brazilac Fernando Kostanca pokriva poziciju na desnom boku.
 
U veznom redu su ključne uloge imaju Sebastijen Til koji je u zimskom prelaznom roku stigao u Šerif i brzo se izborio za ulogu startera. Pored njega na sredini terena su standardni Kjabo i Dago. Najveći kvalitet Šerifa predstavljaju trojica napadača: Adama Traore, Luvanor i Frank Kastanjeda. Traore je po dolasku u žuto-crne postigao deset golova i zabeležio sedam asistencija na 18 utakmica. Najčešće igra na desnom krilu, dok na levom boku dejstvuje Kastanjeda koji je ubedljivo najefikasniji fudbaler moldavskog tima. Prošle sezone je dao čak 33 gola na 42 meča u svim takmičenjima. Najisturijeniji je Luvanor koji je ovog leta stigao u Šerif iz Saudijske Arabije i prvi je izbor u napadu. Sa klupe redovno šansu dobijaju slovenački napadač Lovro Bizjak i Gvinejac Momo Jansan.
 
Stadion Šerifa je kapaciteta oko 13.500 mesta, a fudbaleri imaju izgrađen veliki trening centar sa svim neophodnim uslovima. Ono što je zanimljivo jeste da su za moldavski Šerif nastupali dvojica bivših fudbalera Zvezde Vujadin Savić i Kadu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading