Wushu
Profimedia
Wushu

Profimedia

Wushu, Foto: Profimedia

Vušu reprezentativci Srbije od 25. aprila do 2. maja u Moskvi će pokušati da ponove uspeh sa prošlogodišnjeg prvenstva Evrope u Budimpešti, na kojem se Ivan Živković (35) u pojedinačnoj konkurenciji okitio zlatom u kategoriji preko 90 kilograma. Zbog starosne granice, Živković je opremu morao da preda nekim novim, mlađim borcima, ali sada im u ulozi selektora prenosi znanje, iskustvo i priželjkuje nove pobede.

Pravila u toj veštini

Vušu je borilačka veština, koja kombinuje bacanja, ručne i nožne tehnike. Za pobedu u duelu potrebne su dve osvojene runde, koje traju po dva minuta. U profesionalnoj konkurenciji, takmičarsku opremu čine šorts i rukavice, dok je oprema za amaterske borbe dopunjena i zaštitnom kacigom i prslukom. Tatami na kojem se održavaju borbe blago je izdignut od tla, pa ukoliko takmičar uspe da rivala dva puta izbaci sa borilišta, automatski je pobednik. Udarci laktovima i kolenima su zabranjeni.

- Radim sa sjajnim borcima. Iskreno verujem da možemo do zlatne medalje na EP u Moskvi. U Mađarskoj prošle godine, svih devet srpskih takmičara osvojilo je medalje - podseća Živković.

Reprezentaciju Srbije u Rusiji činiće trener Miloš Lazarević i borci Aleksandar Mišković (do 75 kilograma) i Boško Babić (do 70 kilograma) u konkurenciji seniora, kao i juniori Iva Angeleski (do 52 kilograma) i Srećko Кuzmanović (do 75 kilograma).

PROČITAJTE JOŠ:

 

Aleksandar Mišković

Privatna arhiva

Kandidat za najsjajnije odličje, Aleksandar Mišković, Foto: Privatna arhiva

- Postoje finansijski problemi. Ponekad ne uspevamo da se snađemo za najosnovnije. Ali to ne umanjuje našu želju da osvajamo medalje za Srbiju - poručuje Aleksandar Mišković, koji slovi za favorita za medalju.