Majk Tajson
shutterstock
Majk Tajson

shutterstock

Majk Tajson, Foto: shutterstock

Spektakl u najavi, dogovor postignut, tvrde dobro obavešteni izvori u bokserskim krugovima. Tokom prethodne noći se pojavila informacija da će epski boks meč između Majka Tajsona i Ivandera Holifilda biti održan 11. jula u Dirijahu, gradu u Saudijskoj Arabiji. Oba boksera, dva bivša svetska prvaka, žele da se vrate u ring u poznim godinama, Tajson ima 53 godine, Holifild četiri više, a meč će biti humanitarnog karaktera. u svrhu borbe protiv koronavirusa.

I Tajson i Holifild su dali potvrdan odgovor, sada su ugovoreni i poslednji detalji.

- Ljudi to žele, hoću da se borim protiv Tajsona - rekao je Holifild.

Do sada su se Tajson i Holifild borili dva puta, u prvom meču Holifild je dobio u 11. rundi, pridružio se Aliju kao prvi čovek koji je osvajao titulu u teškoj kategoriji tri puta. Taj meč je bio prepun kontroverzi, Holifild je zadao nekoliko udaraca glavom, koje sudije nisu sankcionisale, Tajson je zadobio povredu oka, ali ipak čini se da je Holifild koji je bio autsajder zaslužio trijumf.

Druga borba je prošla neslavno, 1997. u Las Vegasu, sedam meseci kasnije. Holifild je dominirao u uvodnim rundama, Tajson ga ujeo za uho, a onda ga i gurnuo sa leđa. Sudija Lejn je prvo odlučio da diskvalifikuje "Gvozdenog Majka", ali je posle odluke lekara promenio i svoju odluku, oduzeo Tajsonu dva poena. Ipak, posle toga je ponovo Tajson učinio isto, ili probao da ponovi isto, kada je video situaciju, sudija je prekinuo borbu, i dodelio pobedu Holifildu. Tajsona je to nateralo da krene da se obračuna sa rivalom, sudija Lejn je bio mišljenja da je Tajson namerno ugrizao Holifilda, i posle prvog incidenta rekao mu da će ga diskvalifikovati. Holifild je tvrdio da je Majk namerno izabrao diskvalifikaciju jer je znao da će biti nokautiran. Kada se prisetimo prvih rundi, možda je bio u pravu, jer Tajson je delovao nemoćno. Tajson je tvrdio da je to bila osveta za udarce glavom Holifilda u prvom meču, to je rekao 2008. Naredne godine se izvinio velikom rivalu, Holifild je prihvatio izvinjenje. Postali su prijatelji na kraju.

Tajson je posle drugog meča izgubio licencu, dobio kaznu od tri miliona dolara, a prihod od te druge borbe je bio 180 miliona. Posle toga se Tajson borio još 10 puta, pobeđivao neke slabije protivnike, ali ga je 2002. nokautirao Lenoks Luis, a izgubio je dve godine kasnije od Denija Vilijamsa i onda Kevina MekBrajda da je imao gotovo 39 godina, što je bio i njegov poslednji meč.

Holifild je otišao sa 48 godina iz ringa, kad je pobedio Danca Brajana Nilsena 2011. godine posle trijumfa nad Tajsonom, tukao je Murera, Bina, onda 1999. prvo remizirao sa Lenoksom Luisom, a onda i izgubio titulu osam meseci kasnije. Izgubio je i WBA pojas od Džona Ruiza 2001. a osvojio je i meč za IBF titulu od Krisa Birda, tada je već imao 40 godina. Holifild ima 44 pobede, 10 poraza, tri puta je postajao prvak sveta, Tajsonov skor je 44 pobede, 6 poraza, bio je prvak sveta, u svim kategorijama, uspešno ih branio godinama sve do šokantnog poraza 1990. od Bastera Daglasa.