BRUKA Otkriven razlog zašto je sa Olimpijskih igara sklonjen sport u kome je Srbija osvojila zlato
EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Jovana Preković imala je neviđenu sreću da u najboljoj formi bude jedini put kada se karate našao na Olimpijskim igrama, u Tokiju 2021.

Aranđelovčanka je osvojila zlato, a onda je karate uklonjen sa Igara.

Sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta Kit Mekkonel potvrdio je da na Igrama u Parizu 2024. neće biti ovog borilačkog sporta.

- Proces raspodele sportova je završen. Cilj je dati svima što je pre moguće sigurnost, tako da od prošle godine nije moguća promena u programu Pariza. Da su razmatranja bila isključivo finansijska, izabrali bismo sportove sposobne napuniti stadione od 80.000 mesta, a ne surfing ili skejtbord. Odlučili smo privući mlade - naglasio je Mekkonel.

Karate je imao premijeru kao olimpijski sport u Tokiju.

Osvajač zlata u kategoriji do 67 kilograma Francuz Stiven Da Kosta, pa i francuska ministarka sporta Roksana Marasineani zalagali su se da karate ostane u programu.

- Ovo su izgovori koji me pomalo živciraju. Potpuno se udaljavamo od vrednosti Olimpijskih igara, govorimo o novcu, publici, više ne govorimo o sportu, pa odluku još manje razumem - iznervirao se Stiven.

MOK tvrdi da razume frustraciju ljubitelja karatea, ali da je odluka o karateu donesena još 2019. godine kada su organizatori Igara 2024. predložili četiri nova sporta, ali ne i karate.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Master

15.08.2021 01:29

Pljuvanje u dalj, to bi moglo i bilo bi vrlo zanimljivo.

Vesna

15.08.2021 16:46

Uklonili karate a ubacili kao olimpijski sport breakdance , na ovoj olimpijadi skejt, penjanje uz stenu , surfovanje. Svašta!