stjuardesa Dajana Šuput
Foto: Alo/Foto ALO!/Vladimir Marković

Sud u Dubaiju optužio je 28-godišnju ženu iz Irske za "pokušaj samoubistva", dok političari i aktivisti pozivaju na njeno oslobađanje. Tori Toui, irska stjuardesa koja radi za Emirates erlajns u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, suočava se sa mogućim zatvorom nakon što je popila alkohol i pokušala oduzeti sebi život zbog navodnog zlostavljanja u porodici.

Nakon što je odvedena u policijsku stanicu, Tori Toui se suočila sa optužbama za konzumiranje alkohola i pokušaj samoubistva pred sudom u Dubaiju. Njen pasoš je blokiran i ne može se vratiti nazad u Irsku.

Ministarstvo odbrane UAE-a je saopštilo da bi Tori Toui mogla dobiti dugotrajnu zatvorsku kaznu zbog kršenja ljudskih prava i mučenja.

Radha Stirling, izvršna direktorka zagovaračke grupe "Pritvoren/a u Dubaiju" koja podržava porodicu, pozvala je vlasti u zemlji da odbace optužbe, uklone zabranu putovanja i omoguće Tori Toui da se vrati kući sa svojom majkom.

"UAE su uložili velike napore za odnose s javnošću promovišući alkohol kao legalan proizvod u zemlji. Ipak, ljudi se i dalje redovno optužuju za konzumiranje i posjedovanje alkohola. Torino iskustvo je tragično i ona je srećna što je živa", dodala je Stirling.

Pre 2019. godine, osobe proglašene krivima za pokušaj samoubistva u Dubaiju suočavale su se sa novčanom kaznom od 5.000 dirhama ili šest meseci zatvora. Kasnije su izvršene promene, pa sada oni mogu platiti kaznu od 1.000 dirhama umesto da idu pred sud.

Iste godine, UAE je liberalizovao svoje zakone o alkoholu omogućavajući turistima da kupuju alkohol u državnim prodavnicama, koje su ranije bile dostupne samo stanovnicima sa dozvolom. Novi zakoni takođe omogućavaju posetiocima da sami dobiju dozvolu za konzumiranje alkohola putem online prijave ili posjete registrovanoj prodavnici alkohola, gde je dobijaju besplatno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading