struja
Foto: Alo/Alo/Vladimir Markovic

Činjenica je da često trošimo više energije nego što je potrebno, a da toga nismo ni svesni. Zato smo tu da vam pružimo nekoliko praktičnih saveta kako biste smanjili račune za struju i lakše prebrodili letnje mesece i vrućine.

Koristite hladna pića za rashlađivanje

Frižider i zamrzivač rade neprekidno. Napunite boce vodom ili ohladite omiljene napitke da biste se brzo osvežili tokom visokih letnjih temperatura. Nemojte držati vrata frižidera predugo otvorena i izbegavajte stavljanje tople hrane u njega kako biste smanjili potrošnju energije. Jedite što više svežeg voća i povrća, kao i poslastica koje se ne peku, umesto da koristite rernu za kolače i torte.

Spustite roletne

Direktna sunčeva svetlost povećava temperaturu u prostoriji, što može dovesti do veće potrošnje energije za hlađenje. Sklopite roletne tokom najtoplijeg dela dana. Ako ne planirate da koristite neki prozor, zalepite aluminijumsku foliju preko njega kako biste odbili sunčeve zrake.

Koristite ventilator

Ventilatori troše manje energije od klima uređaja i mogu biti vrlo efikasni u hlađenju prostorije. Isključite ventilator kada niste u prostoriji kako biste dodatno smanjili potrošnju energije. Ručna prskalica sa vodom može poboljšati efekat hlađenja – dovoljno je da se pošpricate vodom po licu, rukama i nogama.

Redovan servis klime

Redovan servis klima uređaja osigurava njegov efikasan rad. Profesionalni serviseri će temeljno očistiti i servisirati vašu klimu, uključujući spoljnu jedinicu. Ovo će smanjiti potrošnju energije i produžiti vek trajanja uređaja. Izbegavanje servisa može dovesti do problema, kao što su curenje vode, što može biti skuplje od samog servisa.

Koristite LED sijalice

Zamenite sve obične sijalice sa LED sijalicama ili LED panelima. LED sijalice troše manje energije i traju duže. Kupujte proizvode poznatih brendova i proverite da li imaju garanciju. Koristite LED lampe umesto osvetljenja celog prostora dok radite, i gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. U dvorištu koristite solarna svetla koja se pune tokom dana.

Iskoristite EKO funkciju na vašim uređajima

Mnogi kućni aparati imaju EKO funkciju koja smanjuje potrošnju energije i vode. Iskoristite ovu opciju na mašinama za pranje veša, suđa i drugim uređajima. Prilikom kupovine novog uređaja, informišite se o energetskoj efikasnosti kako biste dodatno uštedeli.

Koristite pametne utičnice

Pametne utičnice omogućavaju kontrolu potrošnje električne energije. Pomoću ovih uređaja možete pratiti i kontrolisati potrošnju energije uređaja i tako uštedeti.

Izbegavajte mašinsko sušenje veša

Topli letnji dani su idealni za sušenje veša na vazduhu. Umesto korišćenja sušilice, iznesite veš na terasu ili dvorište. Ovo će značajno smanjiti potrošnju energije.

Koristite punjive baterije

Punjive baterije su ekološki prihvatljivije i dugoročno isplativije od jednokratnih baterija. Iako je početna investicija možda veća, punjive baterije se isplate tokom vremena.

Zatvorite vodu dok se tuširate

Tokom tuširanja, isključite vodu dok se sapunjavate ili šamponirate. Ovo ne samo da štedi vodu, već i smanjuje rad bojlera, što direktno utiče na smanjenje potrošnje energije. Letnji meseci su takođe idealni za tuširanje hladnom vodom, što dodatno štedi energiju.

Pridržavanjem ovih saveta, možete značajno smanjiti potrošnju energije u svom domaćinstvu tokom leta i uštedeti novac. Male promene u svakodnevnim navikama mogu imati veliki uticaj na vaš mesečni račun za struju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading