NESTALO VAM JE STRUJE U KUĆI? Mnogi Srbi prave grešku, ovo nikako nemojte raditi!
Foto: Stock/Foto: Stock Photo

Međutim, često pravimo neke greške koje mogu da ugroze našu bezbednost, piše Bob Vila.

Radi bezbednosti vas i vašeg domaćinstva, ali i da biste sprečili mogućnost oštećenja i olakšali sebi situaciju dok se ne vrati struja, kada nestane struje u vašem domu, nikada ne radite ove stvari. 

1. Korišćenje sveća

 Paljenje sveća kada nestane struje deluje kao klasično rešenje, ali nikako nije najbezbednija opcija. Deca ili kućni ljubimci mogu lako da prevrnu sveću i nikada ne bi trebalo da ostavljate sveću bez nadzora kada idete iz sobe u sobu.

Budite pažljivi kada rukujete držačima za sveće jer mogu postati veoma vrući ako pustite da sveća gori predugo. Umesto sveća, bolje rešenje biće da baterijske lampe postavite na određena mesta u domu gde vam je svetlo najpotrebnije i povremeno proveravate da li rade.

NESTALO VAM JE STRUJE U KUĆI? Mnogi Srbi prave grešku, ovo nikako nemojte raditi!

Schutterstock

 

2. Ostavljanje većih kućnih aparata uključenih

 Čim nestane struje, isključite sve veće aparate u domu, poput televizora, računara i sličnih aparata, a možete isključiti samo manje, kao što su lampe i radio.

Važno je to učiniti jer ako svi uređaji ostanu uključeni, kada se struja vrati, može doći do strujnog udara koji će spržiti elektronske uređaje ili preopteretiti električno kolo u vašem domu.

3. Prečesto otvaranje frižidera ili zamrzivača

 Ako ne otvorite frižider ili zamrzivač tokom nestanka struje, hladan vazduh će ostati unutra i sprečiti kvarenje hrane.

Štaviše, neotvoreni frižider može da održava odgovarajuću temperaturu najmanje četiri sata, a u dobrom zamrzivaču hrana može biti bezbedna do dva dana.

Ako dođe do nestanka struje kada je napolju vruće, preporučuje se postavljanje poklopca na frižider i zamrzivač, koji će služiti kao dodatni sloj izolacije.

BONUS VIDEO 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading