Studentkinja
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Jedna studentkinja podelila je na društvenoj mreži X kako je položila sve ispite, a njena "metoda" oduševila je mnoge i podsetila na neke lepe uspomene koje i sami čuvaju iz detinjstva i mladosti. Pored svega toga, možda najjača poruka je ipak ona koliko nam u tom procesu znače oni koji nas najviše vole - porodica.

U kratkom videu koji je postavila na pomenutu platformu, mlada devojka je prikazala svoj polazak na više ispita. Ona je, ne osvrćući se iza sebe telefonom snimila svoju baku i ono što ona radi dok prati unuku na testiranje stečenog znanja.

Naime, baka je svaki put za unukom studentkinjom prosipala vodu za sreću, pružajući joj tako podršku koja je mnogima od nas poznata.

Da je videom razgalila srca mnogih, svedoče komentari koji su se našli ispod objave.

"Prolijevala i majka za mnom, džabe" - u šali je napisao jedan korisnik mreže X.

"Isto, isto. Taj zvuk vode iza mene, e to mi je davalo sigurnost. Ja se uopšte ne šalim" - glasio je sledeći komentar. "Ovako je moja majka mene i sestru pratila, pa prospe vodu u hodnik zgrade!" - nadovezao se drugi.

"Baka HIDROCENTRALA. Bravo za obije, sretno i NADALJE!" - našalio se jedan tviteraš.

Pored bake koja je nesumnjivo oduševila svojom predanošću da doprinese unukinom uspehu, ono što takođe budi simpatije je i izraz lica mlade studentkinje koji otkriva koliko joj takva vrsta pažnje znači.

Zašto prosipamo vodu za nekim?

Običaj da se za nekim prospe voda nije novost, već datira mnogo duže nego što sadašnje generacije mogu da pamte.

Prema mišljenju mnogih etnologa, prolivena, odnosno tekuća voda simbolizuje pokretnost, lakoću pokreta, da ne zastaje i ne zapinje, te se prosipanje vode čini da bi nekome posao kojim je pošao išao glatko kao prosuta voda. Pri samom činu prosipanja vode se u nekim krajevima kaže: "Neka ide čisto i bistro kao voda" - navodi se na Vikipediji.

Pored kuckanja u drvo "da zlo ne čuje", hvatanja za uvo, držanja palčeva, svakako je prosipanje vode jedan od poznatijih načina da prizovemo sreću koji bi se mogao svrstati u domene sujeverja.

Ipak, treba imati na umu da sama potreba ove bake ili pak roditelja koji to čine za svoju decu govori ponajviše o njihovoj želji da sve prođe kako treba, a nema sumnje da to onima koji polaze u "nepoznato" mnogo znači.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading