sandra
Foto: Profimedia/Profimedia

Žena iz Missourija koja je bila zatvorena više od 40 godina zbog ubistva, dobila je poništenje presude nakon što je sudija pronašao "jasne i ubedljive" dokaze da je nevina za ubistvo u pitanju.

Sandra "Sandy" Hemme, 63-godišnjakinja, osuđena je na doživotni zatvor zbog ubistva Patriše Jeschke, radnice biblioteke u St Joseph, Missouri, nakon što je Hemme davala izjave policiji koje su je optuživale dok je bila pacijentkinja u psihijatrijskoj ustanovi.

U petak je sudija okružnog suda okruga Livingston, Rajan Horsman, presudio da "dokazi direktno" povezuju ubistvo Jeschke sa lokalnim policajcem koji je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina i koji je od tada preminuo.

Hemme, koja je provela poslednjih 43 godine iza rešetaka, mora biti puštena u roku od 30 dana osim ako tužioci ne odluče da je ponovo gone, rekao je sudija. Presuda je doneta nakon dokaznog ročišta u januaru gde je pravni tim Hemme predstavio argumente podrške njenim dokazima.

Pravni tim sa "Inocens projekta" (Innocence Project) - neprofitne organizacije za pravdu u krivičnim stvarima - rekao je da Hemmeova zatvorska kazna predstavlja najdužu poznatu neosnovanu osudu žene u istoriji SAD-a.

"Zahvalni smo Sudu što je priznao ozbiljnu nepravdu koju je gospođa Hemme pretrpela više od četiri decenije", rekli su njeni advokati u saopštenju.

Hemme je prvobitno priznala krivicu za ubistvo sa predumišljajem u zamenu za izbegavanje smrtne kazne. Međutim, njena presuda je odbijena u žalbenom postupku, prema Associated Press-u. Ponovo je osuđena 1985. godine nakon jednodnevnog suđenja u kom je jedini dokaz protiv nje bila njena "priznanica".

U 147-stranom zahtevu za njeno oslobođenje, advokati su argumentovali da su vlasti ignorisale "izuzetno kontradiktorne" i "činjenično nemoguće" izjave koje je dala Hemme dok je bila pacijentkinja u psihijatrijskoj bolnici.

Hemme, tada 20-godišnjakinja, primala je tretman zbog auditivnih halucinacija, derealizacije i zloupotrebe droge kada je postala meta policije, rekli su njeni advokati. Veći deo svog života, počevši od 12. godine, provela je u bolničkom lečenju zbog psihičkih problema.

Tokom niza intervjua koji su trajali satima, Hemme je davala protivrečne izjave o ubistvu dok je bila pod uticajem antipsihotičkih lekova, tvrde njeni advokati. "U nekim trenucima, bila je toliko medicinski oslabljena da nije mogla ni da drži glavu uspravno, bila je vezana i privezana za stolicu", napisali su oni.

Detektivi su primetili da Hemme deluje "mentalno zbunjeno" i da nije u potpunosti razumela njihova pitanja. Stiven Fjuston, penzionisani detektiv St Joseph policije, svedočio je da je prekinuo jedan od intervjua jer "ona nije delovala potpuno koherentno".

Policija je "iskoristila njenu mentalnu bolest i primorala je da daje lažne izjave dok je bila sedirana i lečena antipsihotičkim lekovima", rekli su advokati Hemme.

Oni su tvrdili da su vlasti tada potisnule dokaze koji su implicirali Majkla Holmana, tada 22-godišnjeg policajca koji je pokušao da upotrebi kreditnu karticu žrtve. Holmanov kamion je primećen blizu mesta zločina, a par minđuša koje je identifikovao otac Jeschke bile su pronađene kod Holmana.

Holman je bio osumnjičen i ispitivan u to vreme. Mnogi detalji otkriveni tokom istrage o Holmanu nikada nisu bili dostavljeni advokatima Hemme. Holman je bio pod istragom zbog prevare sa osiguranjem i provala, proveo je vreme u zatvoru i preminuo je 2015. godine.

U svojoj presudi u petak, Horsman je napisao da "nikakvi dokazi izvan Hemminih nepouzdanih izjava ne povezuju je direktno sa zločinom", dodajući da su te izjave date "dok je bila u psihijatrijskoj krizi i fizičkom bolu".

Nasuprot tome, "ovaj sud nalazi da dokazi direktno povezuju Holmana sa ovim zločinom i mestom ubistva", napisao je Horsman. Rekao je da tužioci nisu uspeli da otkriju dokaze koji bi pomogli Hemminoj odbrani i da je njen branilac na suđenju bio ispod "profesionalnih standarda", piše theguardian.com/us.

Kancelarija generalnog tužioca Missourija, koja se borila da održi njenu presudu, nije odmah komentarisala sudijinu odluku, preneli su mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading