kablovi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kuća sa mnogo uređaja koji olakšavaju svakodnevni život ne znači nužno i siguran dom. Naime, mnogi uređaji mogu dovesti do strujnih udara ako ostanu uključeni, a takođe mogu povećati vaše račune za struju.

Zato, kada idete na putovanje, isključite svoje uređaje kako biste sa sigurnošću uživali na odmoru.

Mali kućni aparati

Direktor u kompaniji "Mister Sparky" Dan Mck ističe da je najbolje isključiti blendere, aparate za kafu, tostere i druge male kuhinjske uređaje pre nego što otputujete. On naglašava da ovi uređaji troše struju čak i kada ne rade. Metju Šeli iz "Dualita" takođe preporučuje isključivanje malih kuhinjskih aparata kako biste smanjili rizik od požara ili oštećenja uređaja u slučaju strujnog udara.

Televizori i igračke konzole

Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jeste da je ostavljanje uključenih televizora i igračkih konzola prava opasnost za vaš dom. Mok navodi da ovi uređaji često ostanu uključeni kada ljudi odlaze na odmor.

"Ako dođe do jake oluje dok ste odsutni, a nemate zaštitu od prenapona za celu kuću, uređaji poput televizora i igračkih konzola izloženi su opasnosti od preopterećenja i kratkog spoja", kaže on.

Računari i slični uređaji

Moderne kuće koje imaju takozvane pametne sisteme takođe mogu biti u opasnosti ako se uređaji ostave uključeni. Kako ističe Mok, ostavljanje uređaja uključenih u struju jedna je od glavnih grešaka u pametnoj kući koju treba izbegavati. On naglašava da nije dovoljno ostaviti računar u stanju mirovanja kada odlazite na putovanje koje traje više od jednog dana.

Ventilatori i slični uređaji

Mock takođe preporučuje isključivanje svih ventilatora i pročistača vazduha pre nego što napustite svoj dom. On ističe da nema potrebe da ovi uređaji budu uključeni, jer na taj način takođe rizikujete kvar ili požar u slučaju strujnog udara. Takođe, ovi uređaji troše mnogo struje kada ostanu u stanju pripravnosti.

Mašine za pranje sudova i veša

Stručnjak za kućne aparate u kompaniji "Domestic & General", Jan Palmer-Smit ističe da mašine za pranje sudova i veša troše mnogo struje zbog potrebe za vodom. One troše više energije od drugih u stanju pripravnosti jer moraju biti spremne da zagreju vodu po potrebi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading