Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dolazak leta često znači i planiranje letnjeg odmora. Za mnoge od nas, destinacija Grčka zauzima visoko mesto na listi želja. Ali koliko će vas stvarno koštati letovanje u ovoj mediteranskoj zemlji? Marijana, koja je nedavno provela 10 dana na grčkim plažama, otkriva cene svega, od ležaljke do omiljenog girosa.

Smeštaj

Prvo na listi troškova je smeštaj. Za one koji preferiraju udobnost hotela, cene variraju u zavisnosti od lokacije i sezonskog perioda. Za jednokrevetnu sobu u hotelu sa tri zvezdice, možete očekivati cene od oko 75 do 110 evra po noći. Naravno, u predsezoni može se naći na Halkidikiju noćenje sa doručkom za 30 evra po osobi.

Prevoz

Putovanje do Grčke može se obaviti avionom, vozom, autobusom ili automobilom, a troškovi će varirati u zavisnosti od vašeg izbora i lokacije. Avionske karte iz Beograd do Atine kreću se od 100 do 300 evra u zavisnosti od vremena rezervacije i avio-kompanije. Unutar Grčke, autobusi i vozovi nude pristupačne opcije prevoza, dok iznajmljivanje automobila može koštati od 30 do 50 evra dnevno. Autobuske karte se kreću od 55 do 75 evra u jednom smeru, odnosno povratna karta od 100 do 150 evra. 

Hrana

Jedna od najuzbudljivijih stavki na listi troškova je hrana. Grčka je poznata po ukusnoj i raznovrsnoj hrani. Giros, omiljeni obrok mnogih turista, košta oko 4 do 7 evra, dok će vas obrok u restoranu sa tri obroka koštati od 15 do 20 evra po osobi, u zavisnosti od lokacije i restorana. Za osveženje na plaži, hladna čaša grčkog piva ili koktela koštaće vas oko 3 do 8 evra.

Plaža

Na grčkim plažama, cena za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana varira u zavisnosti od lokacije i popularnosti plaže. Uglavnom, možete očekivati da će vas iznajmljivanje jedne ležaljke i suncobrana koštati od 5 do 10 evra dnevno. Trošak može biti niži van sezone ili na manje poznatim plažama, dok će popularnije destinacije imati veće cene i do 30 evra dnevno.

Boravišne takse

Prilikom boravka u Grčkoj, važno je imati na umu da se često naplaćuju boravišne takse koje se dodaju na cenu smeštaja. Ove takse variraju u zavisnosti od kategorije smeštaja (hotel, apartman, kamp itd.) i lokacije. Uglavnom se kreću od 0,50 do 5 evra po sobi ili osobi dnevno. Ove takse se obično plaćaju direktno smeštajnom objektu prilikom prijave ili odjave, i mogu se razlikovati između gradova i regiona. Budite spremni da dodate ove takse na vaš budžet za smeštaj prilikom planiranja vašeg odmora u Grčkoj.

Ostali troškovi

Osim ovih osnovnih troškova, ne zaboravite na dodatne izdatke poput ulaznica za lokalne atrakcije, suvenira i izleta. Ulaznica za antički Akropolj u Atini košta oko 20 evra, dok će vas tura brodom oko obližnjih ostrva koštati od 30 do 50 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading