ljubav
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mohandas Karamčad Gandi bio je jedan od osnivača savremene indijske države, koji je svoj nadimak Mahatma Gandi, što u prevodu znači "divna duša", definitivno zavredeo za života.

Širom sveta poznat je po svojim mudrim rečima koje se teško zaboravljaju, a među njima se mogu izdvojiti i one koje je uputio jednoj novinarki tokom intervjua.

 

Naime, novinarka i on su razgovarali o ljubavi kada mu je ona izjavila ljubav. Da bi je razuverio, Gandi joj je rekao sledeće: "Ne zaslužujem vašu ljubav, ali moj brat iza tebe koji je mlađi i zgodniji zaslužuje". Naivna novinarka osvrnula se iza sebe, a Gandi joj je onda rekao da je zaista zaljubljena, ne bi se okrenula.

 

Podsetimo, mimo toga što je pomogao ostvarenju indijske nezavisnosti od britanske vlasti, mnoge ljude, koji su bili pod kolonijalnom vlašću, motivisao je da rade na nezavisnosti i potpuno odbace Briatnsku imperiju. Vođen principima satjagrahe, filozofije da se sve može rešiti nenasilnim pute, inspirisao je mnoge generacije demokratskih i antirasističkih aktivista, kao što su bili Martina Luter King i Nelson Mandela.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading