običaji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Možemo biti srećni što je tokom poslednjih nekoliko vekova došlo do velikog napretka u svim granama nauke, inače bi nam lekari možda još uvek bušili glave i mazali rane životinjskim izmetom.

Isto tako, došlo je i do promena u načinu razmišljanja. Danas više nije normalno prodavati vlastitu bebu ili obavljati nuždu pored nekoga dok ga gledaš u oči i pričaš s njim o tome šta ti se danas dogodilo."

Ovakvi zakoni i običaji nas podsećaju na drastične razlike u shvatanju prava i običaja tokom istorije.

Dok je nekada bilo dozvoljeno očevima da ubiju kćerkinog ljubavnika, a žene nisu smele plakati na pogrebu, danas se takvi običaji smatraju neprihvatljivim i okrutnim.

Takođe, korišćenje životinjskog izmeta u medicinske svrhe ili bušenje rupa u lubanjama pacijenata zbog verovanja u zle duhove, predstavljaju samo neke od bizarnih praksi koje su nekada bile uobičajene.

Na sreću, sa napretkom civilizacije, došlo je do promena u shvatanju i praksama, te smo danas svedoci humanijeg i naučno utemeljenog pristupa medicini i društvu.

Ovakvi zakoni i običaji nas podsećaju na drastične razlike u shvatanju prava i običaja tokom istorije. Dok je nekada bilo dozvoljeno očevima da ubiju kćerkinog ljubavnika, a žene nisu smele plakati na pogrebu, danas se takvi običaji smatraju neprihvatljivim i okrutnim. Takođe, korišćenje životinjskog izmeta u medicinske svrhe ili bušenje rupa u lubanjama pacijenata zbog verovanja u zle duhove, predstavljaju samo neke od bizarnih praksi koje su nekada bile uobičajene. Na sreću, sa napretkom civilizacije, došlo je do promena u shvatanju i praksama, te smo danas svedoci humanijeg i naučno utemeljenog pristupa medicini i društvu.

Doktori su bušili rupe u lubanjama svojih pacijenata kako bi "ispustili zle duhove" jer su verovali da su upravo oni razlog brojnih bolesti.

Jedna od fascinantnih, ali i pomalo čudnih praksi iz prošlosti je bila korišćenje lečenja pijavicama u medicinske svrhe. Pijavice su korišćene kao deo terapije za različite bolesti, uključujući migrene, visok krvni pritisak, ali čak i epilepsiju. Verovanje je bilo da će pijavice "izvući lošu krv" iz tela pacijenta, čime će poboljšati zdravlje. Dok je ova praksa imala neke pozitivne efekte, danas zvuči pomalo bizarno i nezamislivo da bismo dozvolili pijavicama da se hrane na našem telu u ime lečenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading