Pasoš
Foto: Profimedia/Profimedia

Uskoro ćemo se oprostiti od tradicionalnog pečatiranja pasoša pri ulasku u zemlje Šengena, jer je na pomolu novi, modernizovani sistem kontrole granica. Evropska unija priprema uvođenje "Sistem ulaska/izlaska" (Entry/Exit System - EES), koji će zameniti trenutnu praksu pečatiranja pasoša i pružiti efikasniji način za evidentiranje kretanja putnika.

EES je deo šire inicijative za digitalizaciju i unapređenje bezbednosti unutar Šengenskog prostora. Ovaj sistem će elektronski beležiti podatke o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja, uključujući datum i mesto prelaska granice. Pored toga, sistem će zabeležiti osnovne biometrijske podatke putnika, kao što su otisci prstiju i digitalne fotografije, što će dodatno unaprediti sigurnost.


Planirano je da se ovaj sistem primenjuje paralelno sa ETIAS-om, o čemu smo već više puta pisali. Primena tog sistema je do sada više puta odlagana, a prema poslednjim podacima primena će početi za godinu dana. Planirano je da se za prvih šest meseci prijave putnici upoznaju samo sa ETIAS-om, u narednih šest meseci moraće da popune formular prilikom sledećeg ulaska, odnosno moći će da uđu samo jednom bez ETIAS-a, nakon čega će početi puna primena. Reč je o onlajn formularu koji putnici kojima nije potrebna viza a nameravaju da odu u šengenski prostor popune nekoliko dana pre putovanja.

Tražiće se samo osnovni podaci, kao što su ime, prezime, datum i mesto rođenja i nekoliko bezbednosnih pitanja, poput boravka u zonama borbenih dejstava i slično. U većini slučajeva dobiće pozitivno rešenje u roku od nekoliko minuta. U izuzetnim slučajevima, provera bi mogla da traje nekoliko dana, a u veoma retkim situacijama i do mesec dana. Ukoliko se utvrdi da postoji opasnost po šengenski prostor, ulazak u EU će biti odbijen i dotična osoba neće moći da uđe čak ni ako ima važeću vizu. ETIAS sertifikat važiće tri godine ili do isteka pasoša, a koštaće sedam evra. Kao i do sada, putnik će imati pravo da boravi u šengenskom prostoru kao turista do 90 dana u periodu od šest meseci. Takođe, kao i do sada, dotična osoba neće imati radnu dozvolu.
 

Jedna od ključnih prednosti ovog sistema je ubrzavanje procesa prelaska granice. Putnici više neće morati da čekaju na pečatiranje pasoša, što će smanjiti gužve i ubrzati protok ljudi kroz kontrolne tačke. EES će omogućiti brže i preciznije evidentiranje podataka, što će značajno olakšati rad graničnih službenika i smanjiti mogućnost ljudske greške.

Takođe, novi sistem će omogućiti bolju kontrolu nad dozvoljenim periodom boravka u Šengenskoj zoni. Svaki putnik će imati elektronski dosije koji će jasno prikazivati koliko dugo može boraviti u zemljama Šengena, čime će se smanjiti mogućnost prekoračenja dozvoljenog boravka.

Očekuje se da će EES biti implementiran u narednim mesecima, a putnici će biti obavešteni o novom sistemu putem informativnih kampanja. Evropska unija veruje da će ovaj sistem značajno poboljšati sigurnost i efikasnost graničnih kontrola, te da će doprineti modernizaciji i harmonizaciji procedura unutar Šengenskog prostora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading