Cenovnici u Dubrovniku
Foto: Alo/Twitter

Dok se bliži početak turističke sezone, na društvenim mrežama sve češće se pojavljuju računi i jelovnici sa Jadranskog mora, posebno iz Dubrovnika, jednog od najpoznatijih turističkih odredišta na Jadranu. No, cene u ovom gradu izazivaju neugodno iznenađenje među korisnicima.

U jednoj poznatoj konobi u starom gradu Dubrovnika, cene su prilično visoke. Popara košta 17 evra, sardine 13 evra, lignje čak 30 evra, dok ćete za porciju ćevapa izdvojiti 14 evra. Burgeri se prodaju po ceni od najmanje 13 evra, a neki dostižu i do 20 evra. Pice, iako naizgled pristupačne, prodaju se po prosečnoj ceni od 13 evra, ali njihov prečnik nije naveden. Priča se brzo proširila i srpskim medijima, pa tako Blic u svom tekstu o cenama u Dubrovniku navodi da čak i masline kao prilog mogu koštati 6 evra.

Komentari na društvenim mrežama variraju od šoka do razumevanja. Jedan korisnik je napisao: "U Solunu porcija lignji 17 evra, ovde 30. Previše." Drugi su istakli da se u Dubrovniku ne plaća samo za kvalitet hrane, već i za "hype" oko ovog popularnog turističkog odredišta. "U Dubrovniku se ne plaća kvalitet jela ili usluge, već 'hype' koji vlada oko tog Diznilenda za odrasle," napisao je jedan komentator.

Međutim, neki korisnici opravdavaju visoke cene, ističući da je Dubrovnik elitna turistička destinacija te da su cene porasle u svim turističkim destinacijama. "Dubrovnik je elitna turistička destinacija, a ove godine su sve destinacije povećale cene," napisao je jedan korisnik. Drugi su napomenuli da cene nisu mnogo drugačije ni u Beogradu, gde se često jede smrznuta morska riba.

"Deru kožu sa leđa, zato pamet u glavu, pa razmisli koliko to što plaćaš ustvari vredi", napisao je upućeni pratilac.

Jedan korisnik je dodao: "Nikome nije stavljena puška na čelo da mora ići i jesti u restoranu. Hoćeš? Nećeš? Imaš prodavnicu, pa jedi sendvič."

Drugi korisnici nude praktične savete za turiste. "Idi u Taškent ako ti ne odgovara, mi ove cene plaćamo 365 dana uz neznatno veće plate, zato i radimo dva posla," komentarisao je jedan od korisnika, dok je drugi predložio: "Ako hoćeš uštedeti, potraži lokalne konobe koje nisu u centru grada. Tamo su cene često pristupačnije, a hrana je autentična i ukusna."

Polemika o cenama na moru sigurno će se nastaviti, posebno s dolaskom sve većeg broja turista. Ostaje da se vidi kako će ove cene uticati na posetu ovom jadranskom gradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading