Foto AP
Foto: AP/Foto AP

Već je bio domaćin nekoliko međunarodnih fudbalskih turnira, uključujući Svetsko prvenstvo u fudbalu 1974. i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine, kao i domaće utakmice nemačke reprezentacije. Stadion UEFA kategorije 4 je obeležje grada Dortmunda sa upadljivim žutim stubovima na krovnoj konstrukciji.

Stadion je izgrađen između 1971. i 1974. za Svetsko prvenstvo 1974. sa kapacitetom od 54.000 gledalaca. To je koštalo 31,7 miliona tadašnjih nemačkih maraka, što je bila relativno jeftina cena za stadion ove veličine. Većinu troškova izgradnje snosile su savezna vlada i pokrajina Severna Rajna-Vestfalija.

Stadion je otvoren 2. aprila 1974. humanitarnom utakmicom između Borusije iz Dortmunda i starog rivala Šalkea 04. Stadion je ostao u strukturi gotovo nepromenjen sve do ranih 1990-ih. Godine 1992. odeljenje za građevinarstvo grada Dortmunda ga je pretvorilo iz stojećeg u sedeće. Stajališta na severnoj tribini postala su sedišta, smanjivši kapacitet na 42.800.

Dana 16. maja 2001. na Vestfalenštadionu je održano finale Kupa UEFA 2000/01. između Liverpula i Deportiva.

Prva faza renoviranja obavljena je između 1995. i 1999. godine. Cilj je bio da se poveća i proširi izgradnjom gornjeg nivoa. Počelo je sa zapadnim i istočnim tribinama na dugim stranama terena. Nakon što su dve tribine proširene, stadion je imao kapacitet od 55.000 gledalaca. Od tada se počasna tribina nalazi na zapadnoj tribini. Tu je postavljen i VIP prostor.

U drugoj fazi proširenja proširene su i severna i južna tribina. Na severnoj tribini izgrađen je gornji nivo sa sedištima, dok je južna tribina projektovana kao tradicionalna tribina sa jednim spratom. Od tada, kao samostojeća tribina, južna tribina može da primi skoro 25.000 gledalaca, što je čini najvećom u Evropi.

Treća faza proširenja sprovedena je između 2002. i 2003. godine. Cilj je bio da se ranije otvoreni uglovi stadiona zatvore i time dodatno poveća kapacitet stadiona.

Nakon te faze kapacitet stadiona je bio skoro 83.000 gledalaca. Spoljašnja strana severne tribine je zastakljena, a unutra su ugostiteljski prostori. Upečatljiva konstruktivna karakteristika su jarkožuti čelični stubovi sa spoljašnje strane koji strše daleko iznad krova i vidljivi su sa mnogih tačaka u gradu.

Završno renoviranje za pripremu stadiona za Svetsko prvenstvo 2006. obavljeno je tokom letnje pauze 2005. godine. Instaliran je elektronski pristupni sistem, nadograđeni su prostori za osobe sa invaliditetom, preuređeni su VIP prostori, kabine za igrače i sanitarni čvorovi. Zbog renoviranja tribina izgubljeno je 1.500 mesta za gledaoce, a stadion sada nudi prostor za 81.264 gledalaca.

UEFA je kasnije proglasila stadion elitnim stadionom , sada kategorije 4 . Dakle, to je jedan od stadiona na kojem se mogu održati finala Lige šampiona ili Lige Evrope, i biće teren na kome će se igrati utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading