Foto AP
Foto: AP/Foto AP

Tek 1936. Berlin je bio ponovo domaćin letnjih olimpijskih igara, i tada je ovaj stadion korišćen. Tokom Drugog svetskog rata, stadion je pretrpeo malu štetu. Posle rata ga je koristila vojska Ujedinjenog Kraljevstva.

Fudbalski klub Herta Berlin iz Bundeslige je domaćin stadiona. Olimpijski stadion u Berlinu je bio jedan od deset stadiona koji su bili domaćini Svetskog prvenstva u fudbalu 1974. godine.

Planiran za letnje olimpijske igre 1916, koje su otkazane zbog Prvog svetskog rata, Berlin je ugostio najbolje sportiste sveta 20 godina kasnije na OI 1936. Nacisti su rešili da takmičenje iskoriste za propagandnu svoje političke ideje, a to je garantovalo grandiozne objekte i spektakularne predstave.

Stadion je ispunio sva očekivanja. Više od 110.000 gledalaca bilo je smešteno na Olimpijskom trgu. Međutim, ideja da dokažu superiornost germanske rase doživela je težak udarac kada je Afroamerikanac Džesi Ovens osvojio četiri zlatne medalje, što će biti najbolji atletski skor do danas. Samo je Karl Luis ostvario isti uspeh u Los Anđelesu na OI 1984. godine.

Šokantno je da je stadion u sravnjenom Berlinu ostao bezmalo netaknut tokom Drugog svetskog rata, uprkos savezničkom bombardovanju i napadu Crvene armije.

Posle rata stadion nije imao priliku da ugosti ozbiljnija sportska takmičenja do 1963, kada je Herta Berlin ušla u uvodnu sezonu Bundeslige.
Stadion će prvu ozbiljnu posleratnu priredbu videti u prvoj fazi SP 1974. godine (po jedan meč obe Nemačke protiv Čilea), a pet godina kasnije tu je igrano i polufinale Kupa UEFA, u kojem je Crvena zvezda eliminisala domaćina.

Od 1985. Olimpijski stadion dobija potpuno novi status, jer se do tada svi finalni mečevi Kupa Nemačke igraju na njemu. Rasprava o promenama za SP 2006. trajale su godinama, a u rekonstrukciju je uloženo 242 miliona evra.

Otvaranje je održano u dva dana - 31. jula i 1. avgusta 2004. godine, uz koncerte prvog i utakmice drugog dana. Preuređeni stadion prima 76.000 ljudi, pa je drugi po veličini u Nemačkoj posle Signal Iduna parka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading