Sara Bartman
Foto: Printscreen/www.wikipedia.com/javno vlasništvo

Sara Bartman je doživela strašne nepravde tokom svog kratkog života, postajući talac sopstvenog tela i simbol nepravde koju su doživljavali pripadnici afričkih naroda pod kolonijalnom vlašću.

Rođena u Južnoj Africi 1788. godine, Sara je izgubila celu porodicu kada su holandski kolonijalisti napali njihovo selo.

Preživela je kao siroče i postala robinja bogatih farmera u Kejptaunu, gde je pretrpela dodatna poniženja i zlostavljanja.

Njena sudbina se drastično promenila kada je engleski hirurg Vilijam Danlop primetio njenu izuzetnu telesnu građu i odlučio da je odvede u London kako bi je izložio kao atrakciju.

Pod imenom "Crna Venera", Sara je postala predmet podsmeha u "ljudskim zoološkim vrtovima", gde je njen oblik tela bio spektakl za posetioce.

Uprkos naporima organizacija koje su se borile protiv ropstva da izdejstvuju njeno oslobađanje, Sara je ostala u Danlopovom vlasništvu, izložena javnom poniženju i zloupotrebi.

Nakon što je prodata francuskom cirkusantu, Sara je postala još više zloupotrebljena i na kraju je postala beskućnica, preminuvši u Parizu 1815. godine.

Nakon smrti, njeno telo je izloženo javnosti, a ostaci su proučavani i izlagani kao dokaz da predstavnici afričkih naroda potiču od majmuna.

Tek 1994. godine, njene izmučene ostatke su vratili u Južnu Afriku, gde je konačno sahranjena.

Sara Bartman ostaje simbol nepravde i zloupotrebe koje su pripadnici afričkih naroda trpeli pod kolonijalnom vlašću, podsećajući nas na potrebu za poštovanjem ljudskih prava i dostojanstva svakog pojedinca.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading