gavrani
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Selo Radaljevo kod Ivanjice već dugo vremena nalazi se na meti pernatih neprijatelja, jer domaćinstva u ovom mestu napadaju gavrani. Ove ptice ne samo da prave štetu na poljoprivrednim imanjima, već i šire strah među meštanima koji se plaše da izađu napolje, jer gavrani vrebaju u svako doba dana i ne prezaju čak ni od napada na ljude.

Upropastiše nas

Nama su prošle godine pojeli hektar i po kukuruza. Upadaju nam u plastenike, čupaju povrće. Sa obližnjeg smetlišta raznose đubre, konzerve, bačeno meso koje pada po dvorištima, po ljudima, šire zarazu. Ja sam juče bila u malinjaku, kada su se na mene obrušila dva gavrana, umalo mi oči nisu iskopali. Ovo je neshvatljivo. Ne znamo više kako da se borimo protiv te napasti - kaže za RINU meštanka Nada Stevanović.

Ona dodaje da su u svoj svojoj bespomoćnosti morali ovaj slučaj terora od strane ptica da prijave policiji i to nekoliko puta.

Zakonom zaštićeni

Zvali smo policiju, prijavljivali, ali izgleda da policija gavranima ne može ništa. Da su vrane, nekako bi se i borili, ovako smo potpuno bespomoćni. Ne znamo šta da radimo. Gavrani su zaštićeni, ako ih ubijemo kazna je 30.000 dinara - dodaje Nada Stevanović.

Gavrani, koji su zakonom zaštićeni, predstavljaju veliki problem za meštane Radaljeva. Njihova brojnost i agresivnost su u stalnom porastu, a meštani su primorani da traže pomoć od nadležnih službi, koje, kako se čini, nemaju adekvatan odgovor na ovu nevolju. Strah i frustracija rastu, dok rešenja nema na vidiku. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading