zalivanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zalivanje bašte može biti ključni faktor za zdrav rast biljaka i održavanje vrta u dobrom stanju. Međutim, postoji česta dilema među vrtlarima - da li je bolje zalivati vrt ujutru ili uveče? Iako su mišljenja na ovu temu često podeljena, mnogi stručnjaci se slažu da je odgovor prilično jednostavan.

Zalivanje ujutru često se smatra optimalnim vremenom za održavanje vrta hidriranim. Ujutru, temperatura je niža, vazduh je mirniji i vlažnost je veća, što omogućava vodi da prodre dublje u zemlju pre nego što se ispari. Ovo je posebno važno tokom toplijih meseci kada visoke temperature mogu brzo ispariti vodu iz zemlje, ostavljajući biljke žedne i podložne stresu. Zalivanje ujutru takođe omogućava lišću da se osuši tokom dana, smanjujući rizik od bolesti koje se mogu širiti u vlažnim uslovima.

S druge strane, zalivanje uveče takođe može biti efikasno, posebno ako nemate dovoljno vremena ujutru ili ako želite da voda duže ostane u zemlji. Međutim, postoji određeni rizik od pojave gljivičnih oboljenja ako lišće ostane vlažno tokom noći, pogotovo ako temperatura pada ispod tačke rose. Stoga je važno da biljke budu suve pre nego što padne noć, ili da se zalivanje obavi dovoljno rano da lišće ima vremena da se osuši.

U krajnjem slučaju, ključno je da održavate redovno zalivanje, bez obzira na vreme dana. Praćenje potreba vašeg vrta i prilagođavanje zalivanja u skladu sa tim može biti najvažniji faktor za održavanje zdravog i bujnog vrta. Ako imate povrće ili biljke koje preferiraju jedno vreme zalivanja nad drugim, prilagodite raspored zalivanja prema njihovim potrebama.

Dakle, iako postoji nekoliko faktora koji treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja kada zaliti vrt, ujutru se često smatra optimalnim izborom zbog veće efikasnosti i manjeg rizika od bolesti. U svakom slučaju, važno je da održavate redovno zalivanje i pratite potrebe vaših biljaka kako biste osigurali njihov zdrav rast i razvoj.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading