Jamileh-Sadat Alamolhoda
Foto: Profimedia/Profimedia

Predsednik Irana, Ebrahim Raisi, proglašen je mrtvim u ponedeljak ujutru nakon što se helikopter u kojem je putovao sa drugim visokim zvaničnicima srušio u provinciji Istočni Azerbejdžan u zemlji.

Godine 1983. oženio se Džamile Alamolhodom. Imali su dve ćerke. Džamile-Sadat je docent na Univerzitetu Šahid Beheshti u Teheranu i takođe je predsednica Instituta za osnovne nauke o naukama i tehnologiji univerziteta. Jedna ćerka je studirala na Univerzitetu Šarif, dok je druga pohađala Univerzitet u Teheranu.

Ćerka radikalnog sveštenika

Džamile je ćerka vatrenog šiitskog sveštenika Ahmada Alamolhode, koji ima bliske veze sa vrhovnim vođom Alijem Hameneijem i poznat je po svojim ekstremnim stavovima o spoljnoj politici i obaveznom hidžabu.

"Ja sam prrofesorka i fokusirana sam na filozofske teorije", rekla je Alamolhoda Financial Timesu iz svoje kancelarije na državnom univerzitetu Shahid Beheshti u Teheranu. "Ovo radim već dugo vremena, ali sada imam platformu, slučajno, i moje aktivnosti su vidljive."

Jamileh-Sadat Alamolhoda

Profimedia

 

Alamolhoda, profesorka filozofije obrazovanja koja takođe vodi istraživački institut za nauku i tehnologiju univerziteta, udala se za Raisija pre četiri decenije, podižući sa njim dve kćerke dok je studirala za doktorat, predavala i napisala osam knjiga.

Pozicija "prve dame" ukorenjena je u političkoj kulturi SAD-a, ali nikada nije bila karakteristika muško dominantnog pejzaža Irana.

Supruge prethodnih predsednika Irana retko su se viđale u javnosti i nisu tražile uticaj na politiku i politiku. Nijedna nije imala obrazovanje ili profesionalno iskustvo poput Alamolhoda.

Pisala suprugama evropskih lidera 

Njeni prekidi s tradicijom uključuju promovisanje svojih stavova o ulozi žena i važnosti obrazovanja, davanje intervjua stranim medijima prilikom pratnje supruga na službenim putovanjima, uključujući i u UN u Njujorku, i pisanje suprugama evropskih lidera tražeći od njih da koriste svoj uticaj kako bi zaustavile rat u Gazi.

"Molim vas da zamolite svog supruga da osudi ubijanje nezaštićene palestinske dece i žena i da odmah deluje kako bi uspostavio mir", napisala je prošlog meseca.

Novi snimak Raisija

Printscreen

 

Njen javni angažman od kako je Raisi izabran za predsednika 2021. izazvao je pažnju u Iranu, iako je ona tvrdila da nikada nije ništa radila "bez konsultovanja sa suprugom, kao što to rade sve parove".

Ali to nije zadovoljilo njene kritičare, uglavnom ultra-konzervativce, koji su tražili da se suzdrži od politike. "Zauzdajte svoju ženu", napisao je Jalil Mohebbi, tvrdolinijaški sveštenik, prošlog meseca.

Alamolhodini branitelji, među kojima su i reformistički političari, kažu da koristi svoj glas za dobro u ulozi koja nije iskorišćena u više od četiri decenije od islamske revolucije.

Ublažavala Raisijev imidž

"Njena slika zapravo pomaže da Raisijev izgled ne deluje previše tvrdolinijaški", rekao je Mohammad-Ali Abtahi, bivši potpredsednik reformista, koji ju je pohvalio što je preduzela "pozitivne korake u veoma radikalnoj i destruktivnoj atmosferi".

Imenovanje Džamile Alamolhode, supruge predsednika Ebrahima Raisija, u izvršni odbor za zapošljavanje nastavnog kadra na Univerzitetu u Teheranu izazvalo je kontroverze.

Raisi poginuo

Foto:AP

 

Političke ličnosti bliske vladi izrazile su nezadovoljstvo zbog imenovanja Alamolhode, koja je negirala ugnjetavanje žena u Iranu. Nazvali su ovo imenovanje nepotizmom i favorizovanjem na univerzitetu poznatom kao leglo lojalista koje postavlja vlada. Takođe, ona nema akademske kvalifikacije da bude deo takvog komiteta.

Želi da napiše knjigu sličnu onoj Mišel Obame

Kao odgovor na rastući pritisak, odsek za odnose s javnošću Katedre za porodične nauke Univerziteta u Teheranu izdao je saopštenje u kojem brani imenovanje Alamolhode, navodeći njeno "zakonsko" pravo na imenovanje.

Alamolhoda je poznata i po nekim svojim neobičnim postupcima i izjavama, kao što je izražavanje želje da napiše knjigu sličnu onoj Mišel Obame. „Tražili su od mene da napišem knjigu sličnu ovoj. Pročitala sam knjigu, i bila je veoma lepa, očaravajuća i uticajna. Čak sam pokazala neke delove predsedniku, i on je rekao da je pisanje knjige u ovoj oblasti prava stvar.“

Postala je u centru pažnje prošlog septembra kada je pratila svog muža na Generalnu skupštinu UN-a.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading