kit
Foto: Printscreen/facebook.com/Cape Hatteras National Seashore

Predstavnici američke Službe nacionalnih parkova (NPS), koja održava ovaj priobalni region Atlantika, izvestili su da je fragment lobanje bio otprilike 3 metra širok i 2 metra visok, i upozorava građane da ne pokušavaju da uklone džinovsku lobanju.

Fragment lobanje se pojavio na ostrvu Hateras, na obali istoimenog rta Hateras, južno od sela Salvo, zajednice na plaži okružene nacionalnim parkom na obali okeana.

Zvaničnici NPS-a rekli su da je fragment deo 'lobanjske šupljine' morskog stvorenja i da životinja može da naraste do 60 stopa dugačka i da teži čak 40 tona.

Naizgled, zubi nalik na britvu na jezivoj lobanji grbavog kita su verovatno bili odsečeni deo lobanje koji povezuje lobanju sa drugim delom tela, pošto su grbavi kitovi hranioci filtera koji koriste strukturu koja se zove baleen umesto zuba za podizanje planktona i alge za svoje obroke

 „Grbavi kitovi (Megaptera novaeangliae) imaju specijalizovane strukture lobanje koje podržavaju njihovo jedinstveno ponašanje u ishrani“, primetili su zvaničnici parkova, piše daily mail. 

 „Njihove lobanje su relativno fleksibilne, posebno oko zglobova vilice, što im omogućava da širom otvore usta kako bi konzumirali velike količine vode i plena“, rekli su zvaničnici parka Cape Hatteras. 

 „Oni takođe imaju mandibule (donje vilice) koje nisu spojene sa njihovim lobanjama“, kažu zvaničnici parka, nudeći nagoveštaj o tome kako se lobanja odvojila od donje vilice kita.

kit

Foto: Shutterstock

 

Prema statistici ribarstva Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), najmanje 30 grbavih kitova je umrlo duž obale Severne Karoline od 2016.

Zvaničnici NPS-a pripisali su ovaj fenomen istoriji regiona sa uraganima i brodolomima, sugerišući da spoljna ostrva Severne Karoline i njena podmorska geografija ponekad mogu da zarobe velike morske sisare.

Grbavi kitovi su prisutni u okeanima i morima širom sveta, a obično prelaze do 25.000 kilometara svake godine.

Nekada su bili meta industrije kitolova. Ova vrsta je lovljena do ivice izumiranja - njena populacija je opala za 90% pre moratorijuma iz 1966. godine.

BONUS VIDEO 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading