hrana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jetra je neverovatno važan organ u našem telu, koji neprestano radi na obavljanju svojih ključnih funkcija, uključujući eliminisanje toksina.

Razgrađuje hranu koju konzumiramo, reguliše nivo holesterola, pomaže telu da apsorbuje masti i održava ravnotežu hormona. Iz tog razloga, važno je jesti hranu koja podržava zdravlje jetre i održava je u optimalnom stanju.

Disfunkcija jetre može dovesti do metaboličkih poremećaja, pa čak i do dijabetesa tipa 2. Iako se svi faktori rizika ne mogu kontrolisati, određene namirnice mogu pomoći u poboljšanju zdravlja jetre.

Ribe, kao što je losos, su bogate omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje jetre, smanjujući nivo masti u jetri i triglicerida kod ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre.

punjeni smuđ

Foto: Shutterstock

 

Orašasti plodovi su takođe odlični za jetru, jer sadrže dobre masti, antioksidante i vitamin E. Studije su pokazale da jedenje orašastih plodova može smanjiti rizik od bezalkoholne masne bolesti jetre.

Voće poput borovnice, ribizle, pomorandže, grejpfruta i mandarina bogato je vitaminom C, koji štiti jetru od oksidativnog oštećenja i upale. Redovna konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od oštećenja jetre.

Beli luk, sa alicinom kao glavnim sastojkom, podržava detoksikaciju jetre i štiti je od bolesti masne jetre. Cvekla, bogata flavonoidima, podstiče rad jetre i razgradnju masnih naslaga.

luk

 

 

Zeleno lisnato povrće kao što su spanać, kelj, blitva i zelena salata bogato je hlorofilom, koji pomaže u neutralizaciji i eliminaciji toksina.

Đumbir je takođe koristan za jetru jer ubrzava metabolizam i podstiče izlučivanje masti iz organizma.

Ukratko, pravilna ishrana bogata ribom, orašastim plodovima, voćem, povrćem i začinima kao što su beli luk i đumbir može značajno doprineti zdravlju jetre i očuvanju njene funkcije.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading