Tito i pionirka
Foto: Printscreen/youtube.com/RTS obrazovno-naučni program-Zvanični kanal

Ni sahrana Josipa Broza Tita 8. maja 1980. godine nije mogla da prođe bez podvale Službe državne bezbednosti, a prema tvrdnji dr. Obrena Đorđevića, nekadašnjeg načelnika SDB Srbije u kovčegu, prekrivenim zastavom SFRJ nije bio Titovo telo, već je on bio pun peska!

- Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc, želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo telo, međutim bilo je puno raznih lekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, pre svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pesak - otkriva Đorđević za "Novosti", koji je četiri decenije proveo kao profesionalac u organima bezbednosti.

Podsetimo, Tito je u januaru 1980. godine primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok god je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Vest o Titovoj smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

"Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", glasila je vest koja je odjeknula u celom svetu.

BONUS VIDEO

 

 

(Telegraf)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading