izdavanje kuće
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Znali smo da je kuća stara i da u njoj već dugo niko nije živeo. Ipak smo odlučili da je kupimo, iako su mnogi govorili da je to ruina koja stoji u šipražju na kraju sela", priznaju Agnješka i Mateuš par iz Poljske koji je odlučio da kupi staru kući i potpuno je renovira, a onda su zažalili.

Agnješka priča kako je sa Mateušom pokušavala dosta dugo da nađe odgovarajuću kuću, ali da je to išlo jako loše. Uvek je nešto falilo - ili je lokacija bila loša, ili nisu imali dovoljno novca. Na kraju su odlučili da kupe plac i sami izgrade svoju kuću iz snova. I dok su čekali dozvolu za gradnju stigao je preokret.

- Mesec dana kasnije, otac mog muža nas je nazvao sa informacijom da je kuća koja nam se uvek sviđala na prodaju. Počeli smo da razmišljamo o promeni planova. To nije bila laka odluka, jer smo znali da je kuća stara i da u njoj već dugo niko nije živeo. Ipak smo odlučili da je kupimo, iako su mnogi govorili da je to ruina koja stoji u šipražju na kraju sela. Kada smo zvanično postali vlasnici nekretnine i dobili ključeve (kuća je bila zaključana zbog lošeg tehničkog stanja vrata), otišli smo na licu mesta da pogledamo unutrašnjost. To su bili brzi pregledi u stilu "treba ovde počistiti, iseći malo šipražja i početi sa remontom". To možda zvuči prilično prijatno, ali u praksi je čišćenje teškog nereda trajalo nekoliko meseci, a zatim smo morali da rušimo maltere, obarali zidove ili otkrivali grede kako bismo proverili njihovo tehničko stanje - priča Agnješka.

Iako je delovalo da je kuća u dosta lošem stanju, bračni par je bio toliko uzbuđen da nisu ni stigli da procesuiraju sve nedostatke.

Zidovi popucali, nema kanalizacije, struja eksplodirala...

- Pre kupovine videli smo kuću samo spolja, nismo bili unutra. Znali smo da je stara i da će biti potreban temeljan remont, pa nismo razmišljali o gledanju unutrašnjosti. Takođe smo verovali da će investicija biti isplativa i da zgrada neće biti u lošem stanju ili bar da će biti vredna spasavanja. Sitnice poput sitnih pukotina u fasadi, razbijenih prozora ili unutrašnjosti kuće viđene kroz prozor nisu nas odvukle od negativnih razmišljanja - kaže Agnješka.

Ipak, onda je krenuo pakao kada su shvatili šta sve treba popraviti i zameniti.

- Pre zamene krova odlučili smo da zamenimo i dimnjake, jer su stari bili prilično veliki, zauzimali su puno prostora i kretali se. Pukotine u fasadi kuće su sanirane, a prozori zamenjeni. Većinu starih trulih greda takođe smo zamenili, još uvek ima nekoliko sitnih popravki krovne konstrukcije. U budućem dnevnom boravku oslobodili smo se greda na plafonu, jer je gornji prozor bio razbijen i nekoliko godina unazad otpad je padao unutra, što je dovelo do truljenja i pucanja jedne grede. Prema tome, u kući nije bilo kanalizacije i tekuće vode, struja je bila pretplaćena, a električna instalacija je bila spremna za zamenu (žice su ispadale iz zidova). U jednoj od prostorija zatekli smo peć od keramičkih pločica, koja je verovatno eksplodirala ili je neko namerno razbio, jer su čađ i pločice ležale na sredini sobe. U narednoj sobi su uklonjene daske koje su zatvarale jednu od podruma - verovatno su bile spaljene radi zagrevanja - priča žena.

Na kraju i cena nije zanemariva.

- Odluka da napustimo gradnju nove kuće i kupimo staru ruševinu za renoviranje donela nas je upravo cena, jer smo platili 62 hiljade zlota (nešto malo preko 14.000 evra). Do sada smo potrošili oko 100 hiljada zlota (oko 23.200 evra) na remont. Od većih troškova, pred nama je još izgradnja grejanja, a zatim završna obrada, koja, kako kažu, "uništava" mnoge ljude. Na kraju bismo želeli da završimo remont sa što manjom sumom, zbog čega većinu stvari odlučujemo da radimo sami - kaže ona.

(Noizz.pl)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading