ajkula
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

U ponedeljak je primećena ajkula u marini u Glifadi, južno od Atine, u Grčkoj. Video snimci postavljeni na društvene mreže pokazuju kako ljudi pokušavaju da odgurnu ribu u dublje vode. Posle nekoliko minuta, ajkula se udaljila. Ovo je drugi incident u Grčkoj u poslednjih nekoliko dana. Ajkulu koja je tokom vikenda plivala u blizini luke Volos na kraju je udaljila obalska straža, prenosi greek reporter.

Napadi ajkula u Grčkoj

Na odmoru u Grčkoj malo ko razmišlja o opasnostima koje bi mogle da vrebaju ispod idiličnih voda Egeja, ali nedavno objavljen akademski rad otkrio je nova saznanja o učestalosti napada ajkula u Grčkoj. Rad, čiji je autor Hristos Taklis, daje detaljan statistički pregled napada ajkula koji su se dogodili u Grčkoj u poslednjih 180 godina. 

Srećom, plivači u Grčkoj mogu biti sigurni jer su incidenti veoma retki. Ipak, potrebno je obratiti pažnju na odgovarajući stepen opreza kada uživate u vremenu provedenom u vodi. Prema studiji, najsmrtonosnija decenija za zabeležene napade ajkula u grčkim vodama bila je 1950-ih godina. Tokom ovog desetogodišnjeg perioda bilo je ukupno šest incidenata, od kojih se pet pokazalo fatalnim.

Tokom mnogih incidenata, vrsta ajkula nije mogla da bude identifikovana. U slučajevima gde je identifikacija mogla da se utvrdi, najčešće su bile uključene velike bele ajkule. Opšta slika je ipak da su napadi ajkula u Grčkoj retki. U periodu od 180 godina koji se ispituje u radu, zabeleženo je svega 15 incidenata.

Napadi ajkula širom sveta

U 2023. godini bilo je više neprovociranih napada ajkula širom sveta, što je dovelo do više smrtnih slučajeva u poređenju sa godinom ranije. Na osnovu Međunarodnog dosijea o napadima ajkula (ISAF) na Univerzitetu Florida, bilo je 69 ničim izazvanih ujeda ajkula u 2023. godini.

Prošle godine je deset napada završilo sa smrtnim ishodom, što je duplo više nego prethodne godine. Većina ovih tragičnih incidenata dogodila se u Australiji. Pored Australije, potvrđeni su smrtni slučajevi u Sjedinjenim Državama (2), Bahamima, Egiptu, Meksiku i Novoj Kaledoniji.

Ujedi koji nisu bili smrtni su se desili i u Kostariki, Kolumbiji, Brazilu, Novom Zelandu, Sejšelima, Ekvadoru na ostrvima Galapagos i Južnoj Africi, prema ISAF-u.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading