tračevi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Psihološkinja dr Džejn Grir naglašava da je raskid sam po sebi izazovan, ali da situacija postaje još teža kada bivši partner odluči da koristi loše ponašanje da bi narušio vaš ugled.

Bivši partneri mogu govoriti užasne stvari o vama, otkrivati lične informacije, izvrćati istinu ili čak širiti glasine o vašoj vezi. Ovo može uticati na vaše odnose sa prijateljima, porodicom i, u nekim slučajevima, sa poslodavcima ili profesionalnim kontaktima. Stoga je važno znati kako se nositi s osvetoljubivim bivšim.

Dr Grir savetuje nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u ovakvoj situaciji:

Postavite granice sa zajedničkim prijateljima i porodicom: Ako čujete da bivši partner govori loše o vama, jasno stavite do znanja da ne želite da slušate o tome i zamolite ih da vam ništa ne prenose. Takođe, možete ih zamoliti da prenesu bivšem partneru da biste voleli da prestane da vas pominje.

Objasnite deci što je uzrok loših komentara: Ako bivši partner govori ružno o vama pred decom, važno je da im objasnite da ono što se izgovara nije uvek istinito. Pojasnite im da su razlog raskida neslaganja i ljutnja, i da ljudi često govore loše stvari kada su uznemireni.

Razmislite o ignorisanju ili direktnom odgovoru: Ako bivši partner širi glasine u javnosti ili na društvenim mrežama, imate dve opcije. Prva je da zanemarite sve što je rečeno kako ne biste davali dodatni kredibilitet ovakvim komentarima.

tračevi

Foto: Shutterstock

 

Druga opcija je da direktno odgovorite, posebno ako su otkrivene uvredljive ili proverenljive informacije. U tom slučaju, možete priznati ono što je istinito, izraziti žaljenje i pokazati kako ste sazreli i promenili se od tada.

Bez obzira na to koji pristup izaberete, važno je da se fokusirate na svoje mentalno zdravlje i blagostanje. Ako vam je potrebna dodatna podrška, razmislite o razgovoru s terapeutom ili savetnikom koji vam može pomoći da prođete kroz ovaj težak period.

Zapamtite da se ne morate sami nositi sa svim izazovima i da postoji podrška koja vam može pomoći da ponovo izgradite svoj život nakon raskida.

(espreso.co.rs

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading