sud
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Srbin sa hrvatskim pasošem koji živi u Americi podneo je tužbu protiv Republike Hrvatske u kojoj tvrdi da mu ova zemlja krši konvencijsko pravo na porodični život.

Prema saopštenju Evropskog suda za ljudska prava, Srbin je 2007. godine otišao u hrvatski konzulat u Njujorku i prijavio rođenje svog sina. Međutim, pomešao je pojmove narodnosti i državljanstva pa je greškom u obe rubrike upisao da su Hrvati umesto da su državljani Hrvatske, a po narodnosti Srbi.

Zatražio ispravku, pa usledili problemi

Nakon što je primetio grešku, tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave te podatke.

Međutim, zahtev za ispravku upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tokom registracije nadležna tela nisu pogrešila i da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promenu.

Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na porodični život što ga štiti Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pokrenut postupak protiv RH

Evropski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske. Traži od predstavnice Republike Hrvatske u Strazburu da odgovori na pitanje da li je podnosiocu tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promena narodnosti u izvodu iz matične knjige rođenih.

"Da li je moguće prema hrvatskim propisima promeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz matične knjige rođenih za ovog čoveka pre 2007. godine", ostala su pitanja na koja odgovor Evropskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore, sud će presuditi da li je Hrvatska u ovom slučaju kriva i da li je svom državljaninu povredila pravo na porodični život.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading