sremuš
Foto: Printscreen/youtube.com/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Ova biljka nije samo omiljena poslastica medvedima, već je i korisna za ljude. Slično kao i češnjak, medveđi luk (poznat i kao divlji luk, šumski luk ili sremuš) bogat je alicinom, koji je poznat po jačanju imuniteta.

"Hrana s medveđim lukom veoma je korisna u ovom periodu jer osim što pomaže u čišćenju organizma, sremuš jača imunitet i ima antivirusna i antibiotska svojstva, što ga čini dobrom zaštitom od opadanja imuniteta, što je često slučaj na početku proleća", istakla je hrvatska travarka Maja Žalac za 24sata.hr.

sremuš

youtube.com/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

 

Možete dodati medveđi luk varivima ili napraviti pesto kojim ćete začiniti testeninu ili meso, predložila je. Takođe, možete ga iseckati i dodati salati ili koristiti kao zdrav namaz.

Ipak, pre upotrebe tinkture od medveđeg luka, koja je korisna za snižavanje pritiska, preporučljivo je da razgovarate sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Travarka je takođe savetovala da, ukoliko niste stručnjak, ne berete medveđi luk sami, već ga nabavite od proverenih trgovaca na pijaci, zbog mogućnosti da se pomeša sa biljkom mrazovcem, koja je otrovna.

Važno je znati da je sakupljanje sremuša zabranjeno na području Sremskog upravnog okruga od prošle godine.

(mondo.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading