brak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naše podneblje je poznato po najrazličitijim običajima od kojih se mnogi, na našu sreću, više i ne praktikuju - ali je definitivno zanimljivo o njima pričati. Bilo da se ovi običaji prenose sa kolena na koleno, ili se o njima šapuće po još nekim selima, neke stvari ipak zaslužuju da ostanu u prošlosti, a po svojoj bizarnosti "mrtvačka svadba" se sigurno ističe više u odnosu na druge.

Mrtvačka svadba je najstrašniji običaj među strašnima, i najbizarniji među bizarnima, a praktikovao se, ako se ne praktikuje više danas, u istočnoj Srbiji. Negde se ovaj običaj nazivao i "crna svadba".

Kako se tvrdi, među Vlasima, bio je red da ukoliko mladić umre neoženjen, njegova verenica ili druga devojka iz sela - treba da se venča sa pokojnikom! Ovakav brak bi važio godinu, a majka preminulog mladića mora da igra kolo na grobu svog sina.

Mladić se oblači u odelo, a na ruku mu se stavlja prsten.

Naime, nekada se verovalo da ljudi koji nisu stupili u brak, ne mogu da pređu na onu stranu i završe svoj život. Većina hrišćanskih naroda ne upražnjava više neke od ovih bizarnih običaja, tako da neusmnjivo vuku korene iz paganizma ili sujeverja.

Ipak, iako nas od nekih običaja podilazi jeza, postoje neke verzije koje se i danas upražnjavaju. Tako se na Zadušnice na groblje odnosi hrana i piće pokojniku, porodica nosi crninu za preminulim, a takođe, pokojnici se sahranjuju u svečanim odelima, veoma često sa vrednim predmetima.

U Srbiji je takođe postojao običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

(Blic Žena)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading