promena vremena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Japanski profesor predviđa da će, ako se pravila braka ne promene, za 500 godina Japan postati nacija sa jednim prezimenom - Sato. Prema istraživanju profesora Hirošija Jošide sa Univerziteta Tohoku, koje je objavio japanski dnevnik Mainichi Shimbun, sve dok japanski parovi budu insistirali da imaju jedno prezime, „Sato-san“, to će postati jedino prezime koje će ostati u upotrebi.

Jošidina projekcija ima za cilj da ukaže na potencijalne posledice sadašnjeg sistema na japansko društvo. On sugeriše da bi sveprisutno prezime „Sato“ moglo da dovede do toga da se ljudi međusobno obraćaju brojevima, što zvuči kao zaplet futurističkog romana, ali je zapravo ozbiljna kampanja za ažuriranje starih zakona iz 1880-ih.

Prema Jošidinim proračunima, rasprostranjenost imena Sato bi mogla naglo da poraste, obuhvatajući celokupno stanovništvo do 2531. godine, ako se zakon o prezimenu ne promeni. Sadašnji sistem braka u Japanu nosi nasleđe više od jednog veka, a mnogi zagovornici reformi vide ga kao priliku za očuvanje različitih porodičnih i regionalnih identiteta.

Uprkos ozbiljnim implikacijama koje bi sveprisutno prezime moglo da ima, postoje i protivnici promena. Tvrde da bi promena zakona uništila porodično jedinstvo i zbunila decu, piše Jutarnji list.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading