Hurem
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

 Igrajući ključnu ulogu u politici, kulturi i društvu Osmanskog carstva, ona je svojom snagom i inteligencijom promenila tok događaja svog vremena.

Iako je bila majka šestoro dece sultana Sulejmana Veličanstvenog, Hurem je takođe igrala važnu ulogu u državnim poslovima.

harem Topkapi

Shuttterstock

 

Njeno poreklo i detinjstvo ostaju obavijeni misterijom, ali se veruje da je poticala iz Poljskog kraljevstva, današnje Ukrajine.

Kao mnoge žene tog doba, došla je u Osmansko carstvo kao robinja ili belo roblje.

Hurem Sultanija

Foto: shutterstock.com

 

Svojom harizmom i inteligencijom, brzo je privukla pažnju sultana Sulejmana, koji ju je uzdigao u svoj harem. Njena vatreno crvena kosa i nežna, ali očaravajuća pojava, bili su neodoljivi.

Hurem je bila poznata po svojoj inteligenciji, lukavosti i veštini manipulacije, ali i po svojoj privlačnosti i duhovitosti.

Iako nema pravih portreta ili fotografija Hurem Sultanije, umetnici su je često prikazivali prema opisima kao vitku i lepu ženu sa vatreno crvenom kosom. Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je dobila nadimak "Hurem", što znači "nasmejana".

Ovaj lik inspirisao je umetnike kroz vekove, a opisi Hurem Sultanije pružaju nam uvid u njen izgled i ličnost.

Iako je prošlo mnogo vremena od njenog života, Hurem ostaje simbol snage i inteligencije žene koja je uspela da se izdigne iz robovanja i postigne najviše položaje moći i uticaja.

(kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading