OVO JE DOKAZ Otkriveno tajno poreklo života na Zemlji staro 1,75 milijardi godina
Foto: privatna arhiva


U sušnom prostranstvu geološke formacije McDermott u severnoj Australiji, male strukture poznate kao tilakoidi, otkrivene u fosilizovanim cijanobakterijama starim 1,75 milijardi godina, pružaju najranije dokaze fotosinteze na Zemlji. Pomenute strukture, koje se nalaze u ćelijama savremenih fotosintetskih organizama, sadrže pigment hlorofil, koji je ključan za fotosintezu.

„Naše istraživanje pruža direktne dokaze o prisustvu metabolički aktivnih cijanobakterija koje sprovode fotosintezu kiseonika, kaže Ketrin Demulen, paleomikrobiolog i šef istraživanja na Univerzitetu u Liježu u Belgiji. Ovo otkriće uspostavlja novu minimalnu starost za pojavu tilakoidnih cijanobakterije, nudeći uvid u rane Zemljine ekosisteme i samo poreklo života.

Fotosinteza, osnovni proces pretvaranja sunčeve svetlosti u glukozu i kiseonik, podržava opstanak većine oblika života.

Dok je u ranoj istoriji Zemlje nedostajalo dovoljno slobodnog kiseonika, takozvani Veliki događaj oksidacije pre oko 2,4 milijarde godina označio je nagli porast nivoa kiseonika, potencijalno povezan sa pojavom fotosintetskih organizama.

Postojeći mikrofosilni dokazi o cijanobakterijama, kao što je Eoentophisalis belcherensis od pre 2,018 milijardi godina, suočavaju se sa izazovima zbog poteškoća u tumačenju i krhke prirode unutrašnjih struktura. Da bi se pozabavio tim problemom, Demoulin tim je koristio mikroskopiju visoke rezolucije na mikrofosilima Navifusa majensis iz geoloških formacija zaliva Grasi i MekDermot u Australiji, koji datiraju od 1,01 odnosno 1,75 milijardi godina, respektivno.

Istraživanje je otkrilo tilakoidne membrane u jednoćelijskim organizmima, produžavajući 1,2 milijarde godina star fosilni zapis tilakoida.

Ovo implicira da je evolucija fotosinteze kiseonika prethodila ispitivanom periodu. Međutim, da li je to doprinelo Velikom događaju oksidacije ostaje neizvesno, što zahteva dalja istraživanja još starijih fosila. Otkriće očuvanih tilakoida u N. majensis pruža direktne dokaze za minimalnu starost od oko 1,75 milijardi godina, za divergenciju između cijanobakterija koje nose tilakoid i ne-tilakoida, prema autorima studije, koja je objavljena u časopis Priroda.

Predviđaju dalje slične analize dobro očuvanih mikrofosila kako bi se proširio geološki zapis fotosintetizatora kiseonika i ranih ekosistema, uz razvoj složenih ćelija, prenosi dnevnik.hr.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading