Promo
Foto: Promo/Foto: Promo

Prvobitna zgrada završena je 1800. godine. Delimično je uništena paljenjem Vašingtona 1814. godine, a zatim je u potpunosti obnovljena u roku od pet godina. Zgrada je kasnije uvećana, dodavanjem masivne kupole, i produženim krilima sa proširenim komorama za dvodomno zakonodavno telo, Predstavnički dom u južnom krilu i Senat u severnom krilu. Poput glavnih zgrada izvršne i sudske vlasti, Kapitol je izgrađen u neoklasičnom stilu i ima belu spoljašnjost. Istočno i zapadno uzvišenje formalno se nazivaju frontovima, mada je samo istočni front bio predviđen za prihvat posetilaca i uglednika.

Započet 1793, američki Kapitol je sagrađen, spaljen, obnovljen, dograđen i obnovljen; danas stoji kao spomenik ne samo svojim graditeljima već i američkom narodu i njihovoj vladi. Kao centralna tačka vladinog zakonodavnog ogranka, američki Kapitol je centralni deo Kapitolskog kampusa, koji uključuje glavne zgrade Kongresa i tri zgrade Kongresne biblioteke izgrađene na brdu Kapitol u 19. i 20. veku. Pored svoje aktivne upotrebe u Kongresu, američki Kapitol je muzej američke umetnosti i istorije. Svake godine ga poseti oko pet miliona ljudi iz celog sveta. Lep primer neoklasične arhitekture iz 19. veka, američki Kapitol kombinuje funkciju sa estetikom. Njeni dizajni izvedeni iz drevne Grčke i Rima evociraju ideale koji su vodili osnivače nacije dok su uokvirivali svoju novu republiku. Kako je zgrada proširena svojim prvobitnim dizajnom, pažljivo se održavao sklad sa postojećim delovima.

Danas američki Kapitol pokriva površinu od 16 hektara. Njegova dužina, od severa do juga, je 430 metara a najveća širina, uključujući prilaze, je oko 100 metara. Zgrada ima 540 soba, 658 prozora i 850 vrata.

Pre nego što je zgrada završena, 1863. godine na sam njen vrh postavljena je Statua Slobode. U pitanju je bronzana statua izrađena od strane Tomasa Kraforda koja prikazuje žensku alegorijsku figuru sa vojnim šlemom, ukoričenim mačem u desnoj ruci, te lovorovim vencem i štitom na kome je američki grb u levoj. 

Visoka je šest metara i teška 6.800 kilograma. Vrh njene perjanice se nalazi na 88 metara iznad istočnog platoa Kapitola. Zanimljivo u vezi sa njom je to što je izlivena u Rimu, a u Ameriku dopremljena na malim brodovima, spakovana u šest različitih kutija. Kasnije su delovi doliveni i spojedini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading