vreme
Foto: Shutterstock

 Međutim, milioni ljudi širom sveta pate od nedostatka sna, a to može imati dubok uticaj ne samo na naše trenutno zdravstveno stanje, već i na proces starenja i rizik od razvoja različitih bolesti.

Autorka studije, Leoni Batler sa Karolinskog Instituta u Stokholmu, postavila je cilj da istraži kako navike spavanja ili nedostatak istih utiču na prirodni proces starenja.

U istraživanju je učestvovalo 429 ispitanika koji su ocenjivali svoj subjektivni osećaj starosti u odnosu na stvarne godine, a zatim su ti rezultati upoređivani sa njihovim navikama spavanja.

Rezultati su iznenađujući. Oni koji su imali kvalitetan san svake noći ocenili su sebe u proseku 5,8 godina mlađim. Još više iznenađuje podatak da je svaka nemirna noć tokom prethodnog meseca bila povezana sa osećajem starosti kao da su prošla tri meseca.

Osobe koje su se najviše žalile na umor, sebi su dodavale čak i deceniju više u osećaju starosti.

Dr Leoni Batler ističe da je izuzetno umoran osećaj povezan sa osećajem starosti za deset godina. Posebno je zanimljivo što se razlika između stvarnih godina i osećaja starosti postaje sve izraženija kako ulazimo u tridesete i kasnije godine života.

nesanica

Foto: Shutterstock

 

Ovi rezultati nagoveštavaju da nedostatak sna može ubrzati biološko starenje, oštećujući našu DNK, piše mondo.rs

Neurolog prim. doktor Slavko Janković ranije je za K1 napomenuo da je idealno spavati između sedam i osam sati u kontinuitetu, ni manje ni više, jer su statistike pokazale da bilo koje odstupanje od ovog optimalnog vremena može skratiti životni vek.

Ovi podaci ukazuju na važnost očuvanja zdravih navika spavanja kako bismo održali vitalnost i usporili proces starenja.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading