ZBOG ČEGA NAS PEČE JEZIK KADA JEDEMO ANANAS? Skoro niko nema pojma šta se zapravo nalazi u njemu!
Foto: Shutterstock

 Ljudi su bili oduševljeni nakon što su čuli šta ananas čini njihovim jezicima kada ih jedu. TikTok video, koji je SF Microscopi postavio na svoj profil sa preko 77 hiljada pratilaca, jednom je dao objašnjenje šta stoji iza čudnog osećaja koji možete doživeti nakon jedenja tropskog voća.

Stranica sa naučnim sadržajem odvojila je male komadiće ananasa da ih analizira pod mikroskopom i rezultati su, iskreno, mučni. Dakle, zašto vam jezik trne kada jedete ananas?

Stranica nastavlja da objašnjava naizgled agresivan način rada voća: „To je zato što nas izbode na hiljade mikrokristala.

„Ovi kristali kalcijum oksalata probijaju rupe u ćelijskim membranama izazivajući iritaciju!“

ZBOG ČEGA NAS PEČE JEZIK KADA JEDEMO ANANAS? Skoro niko nema pojma šta se zapravo nalazi u njemu!

Foto: Shutterstock

 

Kreator sadržaja je zatim pokazao 'mikrokosmos' u komadima ananasa, koji su u osnovi ličili na 'male iglice' koje vam ubadaju usta i daju vam onaj čudan, irititantan osećaj na jeziku nakon što ga pojedete.

Ove igle se zovu „rafidi“ i sadrže nerastvorljive kristale, koji su napravljeni od kalcijum oksalata, objašnjava Univerzitet Mekgil. Teorija o rafidima i njihovim odbrambenim mehanizmima, je da ako je biljka oštećena, sok će pokrenuti izbacivanje ovih iglica, koje onda mogu ubosti sluznicu usne šupljine 'predatora'  i izazvati iritaciju. 

Dakle, sve ovo vreme, ananas je uzvraćao kada ih jedemo, a većina nas nije znala. Klip koji govori sve je od tada postao viralan nakon što je sakupio zapanjujućih 35,9 miliona pregleda, i jasno je da svi ljubitelji ananasa nisu mogli da čekaju da podele svoje reakcije na bizarni fenomen.

@dr.karanr The carnivorous pineapple @SF microscopy ♬ original sound - Dr Karan Raj

Jedan korisnik TikTok-a, toliko izbezumljen naukom, zakleo se da „nikada više neće jesti ananas“.

Drugi, međutim, nisu hteli ni malo da se odbiju od tropskog voća punog iglica: "Kako sam mazohista dođavola."

„Znaš da je voće dobro kada počne da uzvraća“, našalio se treći.

Mnogi drugi su se javili da podele svoje sopstvene ratne priče o ananasima koji su bili veoma jaki: „Uvek je posle tako sirovo, ovo ima toliko smisla“.

„Pakleno me bole usta nakon što sam poludeo od ananasa“, otkrio je peti dok je šesti dodao: „Moj ponekad krvari.“

Drugi je pohvalio: "Hvala... nikad nisam znao da tropsko voće ima odbrambene mehanizme...veoma zanimljivo." 

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading