Eksplozija
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Cigarete u blizini deteta nikada nisu dobra ideja, a nedavni snimak na internetu u kom je e-cigareta iznenada eksplodirala na samo metar od bebe dokazuje da ni elektronska vrsta nije bezbedna za ukućane.

Iako je video na TikToku objavljen ove nedelje, sam incident, navodi se, dogodio 2023. godine u Oregonu, SAD. Zastrašujući trenutak iz dnevne sobe i kuhinje gde je pored bebe eksplodirala e-cigareta snimila je sigurnosna kamera. Na svu sreću nije bilo povređenih, a majka je, nakon vriska bebe odmah reagovala.

Majka je rekla da je otišla do ostave da svojoj bebi donese užinu kada je čula vrisak a onda videla i vatru kako izbija iz njenog vape-a na oko metar i po od njene bebe koja nije bila povređena - ali je delovala vidno prestravljeno incidentom.

Beba je nakon varnica i plamena koji je zahvatio malu površinu stola, kako se vidi na snimku, vrisnula a onda počela da plače.

"Šta se dešava", čuje se Samanta Hamfri, majka dvoje dece, koja je odmah dojurila do prostorije gde se sve desilo pa dodala: "O moj Bože!".

Samanta je tada najpre uzela svoje dete i utešila ga, a onda je zgrabila bocu sa raspršivačem da ugasi plamen.

Iako je incident trajao samo nekoliko sekundi, ova situacija je podsetnik da iako su e- cigarete male one mogu da zadaju smrtonosni udarac ako se pojave problemi sa litijumskom baterijom. Pošto većina njih sadrži litijumsku bateriju koja može eksplodirati kada postane prevruća kao rezultat prekomernog punjenja ili izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti.

U većini elektronskih proizvoda kao što su mobilni telefoni i laptopovi, strogi propisi čine litijum-jonske baterije relativno bezbednim. Međutim, oni predstavljaju zdravstveni rizik u neregulisanoj industriji vape uređaja.

E-cigareta u Teksasu izazvala smrt

E-cigarete su ušle na američko tržište oko 2007. godine, ali je bilo potrebno još oko sedam godina da se uređaji uzmu - i tada su počeli da se pojavljuju izveštaji o eksplozijama.

Muškarac iz Teksasa umro je 2019. od svog eksplodirajućeg vape, koji mu je presekao arteriju na vratu.

Vilijam Braun, iz Teksasa koristio je uređaj u svom automobilu ispred prodavnice e-cigareta 27. januara, samo nekoliko trenutaka nakon što ga je kupio. Međutim, šrapneli iz eksplodirajućeg pera presekli su mu levu karotidnu arteriju na vratu, prekinuvši krv do mozga.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading